ČR podle ministerstva životního prostředí nemůže zrušit poplatky za emise

Senátoři mají na stole novelu zákona o ochraně ovzduší. Sněmovna v rozporu se záměry ministerstva životního prostředí rozhodla, že od roku 2016 by firmy neměly platit za část emisí a od roku 2022 už vůbec nic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Hlaváč za Ministerstvo životního prostředí v pořadu Speciál Martina Veselovského v Kralupech nad Vltavou

Ivo Hlaváč za Ministerstvo životního prostředí v pořadu Speciál Martina Veselovského v Kralupech nad Vltavou | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Senátní podvýbor pro energetiku dnes doporučil poplatky za znečišťování ovzduší pro nejbližší roky zachovat, ale pak u oxidů dusíku a oxidu siřičitého snížit, u tuhých látek naopak zvýšit. S tímto návrhem souhlasí ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zítra zasedá gesční výbor pro životní prostředí a náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč věří, že přijde s „lepší variantou poplatků, která bude blíže původnímu vládnímu návrhu“.

„Vyvíjí se to dobrým směrem,“ potvrdil Ivo Hlaváč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč mluví o novele zákona o ochraně ovzduší.mp3

Podle ministerstva průmyslu a obchodu samotné poplatky nemají vliv na omezení emisí.

„Ty poplatky slouží jako jisté memento toho, že emitovat znečišťující látky do ovzduší, zvlášť v zemi, která má v některých regionech dost významný problém s kvalitou ovzduší, a v zemi, která řeší takzvaný infringement ze strany Evropské komise, to znamená řízení o porušení nenaplňování limitů, si podle názoru ministerstva životního prostředí nemůže dovolit zrušit poplatky bez dalšího kompenzačního opatření,“ řekl Ivo Hlaváč.

Zdůraznil přitom princip, že „znečišťovatel platí“.

„To, co je motivační pro středně velký podnik, nemusí být motivační pro velký energetický kolos nebo hutnický podnik,“ uvedl Ivo Hlaváč.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme