ČR využívá strukturální fondy EU lépe. Za průměrem ale zaostává

Češi umí čerpat peníze ze strukturálních fondů. Alespoň je o tom přesvědčeno ministerstvo pro místní rozvoj. Ze srovnání Evropské komise vyplývá, že Česko mírně převyšuje unijní průměr, co se čerpání peněz z evropských fondů týká. Z bližšího přezkoumání ale vyplývá, že Česká republika je na chvostu nových členských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Proto úředníci ministerstva pro místní rozvoj, které jednotlivé operační programy metodicky podporuje, připravili materiál, který jde právě dnes do meziresortního připomínkového řízení.

"Ministerstvo požaduje, aby se zjednodušila legislativa, která čerpání peněz z evropských fondů upravuje. Češi totiž vytvořili příliš složitý systém pro čerpání evropských peněz a navíc pozdě odevzdali rámcový projekt, podle kterého se dotace rozdělují," vysvětlil první náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Magdaleny Trusinové o čerpání dotací ze strukturálních fondú EU

"Výsledek je, že teprve koncem roku pošle Evropská unie Česku prvních osm miliard korun z rozpočtového období, které začalo před třemi lety. Teď ministerstvo vypracovalo analýzu všech šestadvaceti operačních programů, které v Česku běží," dodal Plachý.

Náměstek ministra pro místní rozvoj také podotkl, že jednoznačně nejhůř je na tom operační program Věda a výzkum. Podle některých to znamená, že tento operační program může přijít o peníze z rozpočtového období 2007 až 2013.

Taková situace ale podle Daniela Brauna z evropského odboru ministerstva pro místní rozvoj nehrozí.

"Ministerstvo pro místní rozvoj se domnívá, že to nehrozí, udělalo totiž jisté preventivní kroky, aby k tomu nedošlo. Musíme si ale ještě počkat, protože operační program Věda a výzkum se rozbíhá teprve teď, ministerstvo školství vyhlásilo výzvu a jednotlivé instituce mohou začít posílat své projekty a žádosti o peníze," říká Braun.

Budoucnost v podobě n plus 5

V současnosti platí pro peníze z roku 2007 takzvané pravidlo n plus 3, což v praxi znamená, že se s výjimkou operačního programu Věda a výzkum se prostředky musí vyčerpat do konce roku 2010. Otázkou tedy zůstává, zda Česká republika stihne tyto prostředky vyčerpat. Během programového období 2007 až 2013 mám totiž nárok přibližně 700 miliard korun.

Podle ministerstva pro místní rozvoj existuje naděje, že to stihneme. Zopakuje se tak zřejmě situace z let 2004 až 2006, tedy těsně po našem vstupu do Evropské unie. Tehdy jsme měli poměrně velký skluz, ale nakonec se nám podařilo vyčerpat více než 99 procent peněz, na které jsme mohli dosáhnout. A situace se podle Daniela Brauna z ministerstva pro místní rozvoj postupně zlepšuje.

Podle něj se také paralelně vedou vyjednávání, že by se pravidlo n plus 3, respektive n plus 2 mohlo přiblížit až k n plus 5, což znamená, že by státy mohly čerpat peníze ze současného programového období ještě v roce 2018. O tom se zatím ale ještě vedou jednání mezi jednotlivými členskými státy a Evropskou komisí.

Nová platforma

Nedílnou součástí čerpání peněz z evropských fondů je také povinná publicita, tedy informování občanů o tom, co se za unijní prostředky podařilo vybudovat a zlepšit.

Jednotlivé projekty musí už v žádosti o grant uvést, jak o sobě hodlají informovat, teď se ale začíná i s jakousi centrální propagací. Ministerstvo pro místní rozvoj nechalo připravit desetidílný seriál o tom, co se povedlo. Začíná v těchto dnech běžet v České televizi.

Další kapitolou je předávání zkušeností s projekty financovanými z evropských peněz. "K předávání příkladů dobré praxe, kterými se ostatní mohou inspirovat, má sloužit nová platforma," říká náměstek ministra pro místní rozvoj Plachý.

Pokud vše půjde podle plánů ministerstva, mohla by Česká republika v čerpání unijních peněz pokračovat lépe než dosud, třeba jako Rumunsko, které už teď vyčerpalo 35 procent peněz na rok 2007. Češi zatím dosáhli pouze na 25 procent.

Lukáš Vincourek, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme