ČR vyveze zbraně do více než šedesáti zemí

Z České republiky má být letos legálně vyvezen vojenský materiál do více než šesti desítek zemí. Nechybí mezi nimi ani státy sužované různými ozbrojenými konflikty, například Srí Lanka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo průmyslu a obchodu letos zatím povolilo vývoz vojenského materiálu „do 65 zemí, hlavně tradičních odběratelů“, uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Dagmar Plachá.

O jednotlivých vývozech spolurozhoduje i ministerstvo zahraničí, které letos podle informací ČTK zamítlo více než deset žádostí. Zamítnutí udělení konkrétních exportních licencí se týkala třeba Burkiny-Faso, Nigeru, Ugandy nebo Jemenu. U této arabské země ale ministerstvo jindy vývoz vojenské techniky přímo podporovalo.

Licencí na vývoz vojenského materiálu udělilo ministerstvo průmyslu a obchodu zatím již 470, uvedla Plachá, s tím, že ministerstvo čeká, že celkově bude letos jejich počet zhruba stejný jako loni. „Skladba výrobků“ i finanční objem se podle mluvčí „příliš neliší od roku 1999“. Konkrétní cílové země uvést odmítla „z důvodu nesouhlasu firem s uveřejněním těchto údajů“.

V loňském roce směřovaly „realizované vývozy“ vojenského materiálu v hodnotě 101,4 miliónu dolarů (4,056 miliardy korun) do 71 zemí světa, doplnila mluvčí. Zmíněný objem vývozu znamenal meziroční pokles o zhruba 2,5 procenta. Největší podíl ve struktuře vývozu přitom tvořila pozemní mobilní technika a její části (46,2 procenta), za kterou následovala letecká technika a její části (25,8 procenta). Legální zahraniční obchod se zbraněmi realizovalo v ČR loni 76 subjektů.

Předloni směřoval podle Plaché povolený vývoz vojenského materiálu z ČR do 65 zemí světa v celkovém objemu 104 miliónů dolarů (4,16 miliardy korun), zatímco o rok dříve to bylo 182 miliónů dolarů (7,28 miliardy korun).

Vývoz nevojenských zbraní, střeliva a výbušnin dosáhl loni hodnoty 59,2 miliónu dolarů (2,4 miliardy korun), doplnila mluvčí.

V případě Srí Lanky letos prošlo přes ministerstvo zahraničí zhruba třicet žádostí o udělení vojenských licencí. „V žádném z posuzovaných případů ministerstvo ... neshledalo ze zahraničně politického hlediska důvody, pro které by mělo navrhované obchodní případy zamítnout,“ uvedl již dříve tiskový odbor ministerstva. Do Srí Lanky, kde si od roku 1983 vyžádal konflikt vládních sil se separatistickými Tamilci smrt více než 50.000 lidí, vyvážejí zbraně i jiné státy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme