ČR zůstává pro německé firmy atraktivní, náskok ale dotahuje Slovensko

Česko zůstává pro německé investory i přes stagnující ekonomiku atraktivní. Na dosud suverénní jedničku pro podnikání ve střední a východní Evropě se ale dotahuje Slovensko. Vyplývá to z výsledků průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory, kterého se zúčastnilo zhruba 180 převážně německých podniků a dalších firem aktivních v česko-německé hospodářské spolupráci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová výrobní hala firmy Bosch v Jihlavě

Nová výrobní hala firmy Bosch v Jihlavě | Foto: Bosch

Podle průzkumu je většina německých firem spokojená se svým rozhodnutím podnikat v České republice, 84 procent dotázaných by zde znovu investovalo.

Česká republika představuje pro investory opět nejatraktivnější investiční lokalitu ve střední a východní Evropě. Téměř stejné hodnocení však tentokrát získalo i sousední Slovensko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko už tolik neláká německé firmy. Čím to je? Ptali jsme se v Ranním interview Radiožurnálu analytika ČSOB Petra Dufka.

„Nedá se říct, že by se německé firmy od Česka odkláněly. Podle průzkumu jsou tady poměrně spokojené. Takže ta neatraktivita je malá v tuto chvíli. Ale při pohledu, co jim ti nejvíc vadí, tak je to jednoznačně slabý boj proti korupci, transparentnost při zadávání veřejných zakázek, kvalita státní správy, právní jistota,“ přiblížil v Ranním interview Radiožurnálu analytik ČSOB Petr Dufek.

Co se týče Slovenska, podle něj tam hraje pozitivní roli pro německé firmy skutečnost, že země zavedla euro.

„To zvýšilo atraktivitu celkově pro firmy z Evropské unie a zvlášť pro německé,“ dodal s tím, že ČR a Slovensko jsou v žebříčku hodnocení německých firem těsně vedle sebe. „Ten rozdíl je asi jedna setina,“ doplnil.

Podle Dufka by zavedení eura v Česku bylo pro německé firmy atraktivním řešením. „Ale myslím si, že v tuto chvíli je daleko podstatnější a realističtější zapracovat na domácích úkolech spíše než na pobídkách nebo na přijetí eura," poznamenal.

Nikola Bojčev, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme