ČSA ani jejím dcerám se loni finančně nedařilo

ČSA nevydělávají ani dceřiné firmy. Loni společnosti prodělaly přes sto milionů korun, upozornila dnešní Mladá fronta Dnes. V praxi to znamená, že společnost neztrácela jen ve svém hlavním oboru, tedy v přepravě cestujících, ale i v dceřiných firmách, do kterých podnik vyčlenil některé své činnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

Zisk loni vykázaly dvě firmy, ve kterých mají aerolinie podíl, ve ztrátě ale zůstaly ty, které se starají o odbavení cestujících a letadel (Czech Airlines Handling) nebo o údržbu (Czech Airlines Technics).

„Rozdíl mezi provozními výnosy a provozními náklady je záporný u těch zajímavých firem. Samozřejmě ty firmy mají jenom nějakou krátkou historii,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka mluví o budoucnosti ČSA ve světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Dodal, že celá myšlenka nového českého aeroholdingu je taková, že každá činnost by měla být vykazována ve speciální dceřiné společnosti.

„Měla by se tam dělat standardní cenotvorba jak pro ČSA, tak pro jiné dopravce,“ řekl Jan Procházka.

Loni bylo ČSA v mírném plusu díky prodeji majetku, bez kterého by ale firma provozně skončila miliardu v minusu.

„Letošní výhledy asi taky nejsou nikterak extra optimistické. Myslím si, že firma je někde zhruba těsně před polovinou restrukturalizačního plánu celého týmu pana Dvořáka, takže ty výsledky ziskovosti tento plán přinese nejdříve až v roce 2013, ale určitě bych se rád mýlil v této oblasti, a byl bych rád, kdyby to přišlo už letos,“ uvedl analytik.

Zároveň ocenil restrukturalizační plán ČSA, který mimo jiné počítá s dalším „zeštíhlením“. Firma plánuje propouštět zaměstnance a snižovat počet letadel i linek, a to z 60 na 40 až 45 destinací.

Naďa Bělovská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme