ČSA budou dál jednat s Travel Servisem o charterové dopravě

České aerolinie budou dál jednat se společností Travel Service o převzetí charterové dopravy. Souhlas dali firmě akcionáři na dnešní valné hromadě. Dozorčí rada ČSA už v pátek schválila parametry spolupráce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo Travel Service. Ilustrační foto

Letadlo Travel Service. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Ve hře je jak možnost převodu části podnikatelských aktivit ČSA na Travel Service, tak i řešení strategické spolupráce obou společností v některých oblastech charterové přepravy.

Předseda dozorčí rady ČSA Michal Mejstřík formu transakce či spolupráce z obchodních důvodů odmítl upřesnit. Jak ale zdůraznil, v žádném případě nebudou ČSA prodávat letadla.

"Ano, je to zajímavá nabídka, parametry jsou přijatelné z hlediska státu jako akcionáře. V tuto chvíli je těžko odpovídat ano, nebo ne. Dokud to nemáme dojednáno, tak je to opravdu citlivá obchodní záležitost. Znovu opakuji, opravdu se nejedná o žádný prodej majetku společnosti," uvedl Mejstřík.

Zpochybnil zároveň lukrativnost charterové dopravy v rámci Českých aerolinií, které se zabývají hlavně pravidelnou linkovou přepravou cestujících.

"Charter je spíše charakteristikou nízkonákladová přeprava. Má k tomu uzpůsobená letadla tak, aby se tam vešlo co nejvíc cestujících, povaha servisu je nákladově mimořádně úsporná, takže z tohoto hlediska obrat v této oblasti rostl. Druhá věc je ziskovost takovéto činnosti, když ji porovnáte s ostatními poskytovateli, kteří vycházejí z jiné nákladové báze," připomněl Mejstřík.

Podle analytika makléřské společnosti Cyrrus Jana Procházky by spolupráce mohla být výhodná pro obě firmy. Ztrátové ČSA by prodejem dalšího majetku získaly potřebné finance.

"Pro stranu Travel Service to bude výhodné z hlediska nabytí takzvané synergie, což v praxi znamená, že na trhu chartetrů dosáhne opravdu velkého procenta, celkem okolo 90 procent. Společnost by mohla rázně uplatnit tržní sílu," řekl Procházka Radiožurnálu.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme