ČSA loni utrácela desítky miliónů za poradenství

České aerolinie pod vedením Jaroslava Tvrdíka utratily v loňském roce přes 130 miliónů korun za poradenství a konzultační služby. Radiožurnál získal tyto informace ze tří na sobě nezávislých zdrojů. Stejné výdaje jiných firem se státním podílem, jako například Českých drah nebo ČEZ, jsou přitom o desítky miliónů nižší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadla ČSA

letadla ČSA | Foto: Jan Rosenauer

Prezident aerolinií Jaroslav Tvrdík nechtěl zmíněných více než 130 miliónů potvrdit. Prozradil pouze, že společnost zaplatila například za personální audit, akviziční poradenství, studii ke zlepšení finančního řízení a zavedení manažerského účetnictví.

"Pravdou je, že firma loni realizovala některé historicky ojedinělé projekty. K největším z těchto projektů patří rozhodování o budoucnosti střednětraťové flotily. K výběru letadel nové generace firma použila služeb externího a právního poradce," řekl Tvrdík.

Podle něho se některé investice do poradenství firmě už vrátily. Jiné, jako například plánovaný nákup takzvaných střednětraťových letadel od společnosti Airbus, se budou rentovat později. Například jen konzultace, zda koupit tyto letouny od Boeingu nebo Airbusu, stála podle informací Radiožurnálu kolem čtyřiceti miliónů korun.

Stínový ministr dopravy ODS Petr Bendl výši plateb za konzultace tvrdě kritizuje. "Považuji to za neuvěřitelnou nehoráznost, kterou by měl vysvětlit nejenom pan Tvrdík, ale měl by ji vysvětlit i hlavní akcionář, kterým je stát a ministr dopravy pan Šimonovský. Podle mých informací předešlé vedení neutrácelo takové nehorázné částky za poradenské firmy," doplnil Bendl.

Pro srovnání: České dráhy, které procházejí rozsáhlou transformací, zaplatily za poradenství v loňském roce dvacet miliónů a elektrárenská společnost ČEZ pětapadesát miliónů korun.

Jan Hrbáček, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme