ČSA připravují opatření kvůli možným protestům pilotů

České aerolinie připravily opatření, která prý pilotům umožní delší přípravu na let. Vedení aerolinek tak reaguje na protest pilotů kvůli propouštění. Ti oznámili, že kvůli dalšímu nečekanému rozdávání výpovědí pilotům začnou od pondělí důsledně dodržovat předpisy a zákoník práce, což podle nich povede ke zpožďování letů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Piloti chtějí protestovat proti dalšímu letošnímu propouštění pilotů, které podle prezidenta odborového sdružení pilotů CZALPA Filipa Gaspara není součástí schváleného restrukturalizačního plánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda představenstva ČSA Marek Týbl ve Světě o třetí.

Gaspara ale současně věří, že se do nedělního večera s vedením ČSA ještě na dodržování restrukturalizačního plánu dohodnou. Pokud ale k dohodě nedojde, jsou piloti odhodláni dále protestovat a možná i stávkovat.

„Protest začne o půlnoci v pondělí a bude pokračovat. Zatím není stanoven jeho konec. Pokud nebude ani přesto snaha jednat a domluvit se, potom budeme zvažovat plánování stávky a vyhlášení stávkové pohotovosti,“ zdůrazňuje Gaspar.

Obědvá se za letu

ČSA si ale trvá na svém – propouštění je nutné. K dohodě tak zřejmě dojít nemusí. „Obecně jsme připraveni jednat vždy, ale plánované propouštění je nezvratitelné,“ upozorňuje místopředseda představenstva ČSA Marek Týbl. Aerolinky proto posilují dispečerské služby, aby byly schopny řešit případné nepravidelnosti.

Dopravní pilotům se podle Gaspara nelíbí ani to, že chodí do práce o desítky minut dříve, aby stihli všechny nezbytnosti na přípravu letu, a také se obvykle během svých směn vzdávají přestávek na jídlo. S tím by měl být po vyhlášení protestu konec.

Dobu na předletovou přípravu proto chtějí ČSA dočasně navýšit na hodinu a půl. „To si myslím, že by mělo stačit, i když se každá stránka předletové přípravy přečte dvakrát,“ poznamenává Týbl. A k další výhradě dodává: „Posádky mají možnost si objednávat posádková jídla na palubu. Standardně se občerstvují za letu.“

Naďa Bělovská, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme