ČSA se má změnit v holdingovou společnost

České aerolinie hledají cestu, jak se ze ztrát opět dostat do černých čísel. Dozorčí rada ČSA v úterý schválila tříletý plán záchrany a dalšího fungování firmy. Kvůli poklesu poptávky prodělají podle odhadů České aerolinie jen za loňský rok 3 až 3,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - ČSA. Ilustrační foto

Letiště Praha - ČSA. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Management teď proto směřuje k radikálnímu kroku vytvořit v ČSA holdingovou strukturu, tedy mateřskou společnost, která se soustředí na provozování pravidelné dopravy, a řadu dceřiných firem. To má náklady výrazně snížit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O restrukturalizaci ČSA mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Už od ledna takto funguje odbavování cestujících, nově by se to mohlo týkat především charterových letů nebo i pozemních služeb a technické údržby.

Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského není návrh na vytvoření holdingové společnosti špatný, ale nedají se od něj čekat nějaké zásadní úspory v nákladech: „Hlavní pozitivum vidím v tom, že se zpřehlední struktura firmy a bude jednoduší další prodej dceřiných společností.“

„Tímto krokem se může nastartovat cesta k další restrukturalizaci. Spíš bych to viděl jako dobrý krok na cestě k dalším změnám. Že by sám o sobě tento krok vyřešil problémy ČSA, je hodně přehnané tvrzení,“ dodává analytik.

Po restrukturalizaci bude následovat prodej dceřiných společností

Podle Moravanského se dá v blízké budoucnosti také počítat s prodejem nově vzniklých dceřiných firem: „Tento scénář je podle mě víceméně pravděpodobný a plány kolem restrukturalizace s tím počítají, i když některé věci už byly vyčleněny. Je potřeba trochu zeštíhlit společnost a přinést potřebnou hotovost, takže si myslím, že toto je docela pravděpodobný scénář.“

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský si zároveň myslí, že prvních pozitivních dopadů reformních opatřeních bychom se mohli dočkat už během letošního roku. Souvisí to ale také se situací v letecké dopravě.

ČSA hrozí sankce od Evropské komise

Na plán obnovy chce národní letecký dopravce použít úvěr ve výši 2,5 miliardy korun. Ten ale ztrátovým aeroliniím poskytla státní firma v likvidaci Osinek a Evropská komise už zkoumá, zda nešlo o nedovolenou státní podporu.

Podle Moravanského je velmi pravděpodobné, že komise Českým aeroliniím nějakou sankci udělí.

Dana Votýpková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme