ČSA se mohou spojit s Letištěm Praha do jednoho holdingu, potvrdil ÚOHS

Letiště Praha se spojí s Českými aeroliniemi. Jejich fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Vznik Českého aeroholdingu ale podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje musí splňovat určité podmínky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

Konkrétní znění podmínek antimonopolní úřad neuvedl s odkazem na obchodní tajemství. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

„Rozhodnutí obsahuje i závazky, které musí nově zfúzovaný objekt splnit. V současnosti nemůžeme zveřejnit toto rozhodnutí, poněvadž do 14 dnů bude vyznačeno obchodní tajemství, které musí být také zdůvodněno, a pak bude vše zveřejněno,“ uvedl Rafaj.

Cestu ke vzniku Českého aeroholdingu otevřela vláda 19. února, když rozhodla o vložení 50 milionů korun do nově vznikající společnosti z části majetku Správy Letiště Praha. Do konce roku 2012 chce stát převést na aeroholding akcie ČSA a Letiště Praha.

Jedním z hlavních cílů propojení jsou provozní a finanční úspory. Konkurence se ale obávala, aby v budoucnu nedocházelo ke střetům zájmů a aby letiště nenastavilo například dvojí ceny. ČSA jsou totiž největším odběratelem služeb od Letiště Praha.

Šéfem nového Českého aeroholdingu se má od listopadu stát dosavadní ředitel ruzyňského letiště a ČSA Miroslav Dvořák. Ke stejnému datu také rezignuje na funkce ředitele Letiště Praha a prezidenta ČSA.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme