ČSA se v pololetí propadly do ztráty 773 milionů korun

Vlajkový letecký dopravce, České aerolinie, má pololetní více než sedmi set milionovou ztrátu. Meziročně se tak jejich hospodaření zhoršilo o 240 milionů korun. Podle prezidenta ČSA Radomíra Lašáka je ale ztráta asi o 20 milionů korun nižší než firma plánovala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Let nad mraky

Let nad mraky | Foto: Jan Rosenauer

Co za špatným hospodařením společnosti stojí, upřesňuje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka: "Nový management nastoupil poměrně nedávno, a tak se mu nedá ztráta ještě házet za vinu. Jedná se zejména o pokračování negativního trendu, který měl počátek již za doby panování pana Tvrdíka. Tím největším problémem firmy zůstává vysoká konkurence, která stojí za nízkou obsazeností letedel ČSA a také situace na komoditních trzích, tedy přesněji na ropném trhu, který podnikání firmě značně zdražuje."

Za celý rok ČSA ale očekávají ztrátu zhruba stejně vysokou jako loni, kdy prodělaly 496 milionů korun. V roce 2008 by už pak firma podle svého nového vedení měla začít vydělávat, a to díky naplánované restrukturalizaci, během které chce například propustit až 20 procent zaměstnanců.

I Jan Procházka si myslí, že se firma opravdu může ze ztráty dostat: "Podle mého ano, i když někteří supi se už slétávají nad možnou kořistí. Mám na mysli zájem, o kterém se hodně mluví, a to je zájem Aeroflotu. Cestou je určitě restrukturalizace, na kterou pomalu nastupuje nový management, snižování osobních i provozních nákladů, hledání nových pro firmu výnosných lokalit, a to zejména v oblasti dálkových letů a pochopitelně i konečné řešení charterových letů v České republice."

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme