ČSA snížily provozní ztrátu, klesly ale i výnosy

České aerolinky snížily provozní ztrátu, klesly ale i výnosy. Vyplývá to z neauditovaných výsledků společnosti, které přinesla Mladá fronta Dnes. Ztráta českých aerolinií měla klesnout na 1,1 miliardy korun. Výnosy se snížily z téměř dvaceti miliard na 16 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

České aerolinie procházejí procesem restrukturalizace. Snížit provozní ztrátu se podařilo především díky zrušení a omezení počtu některých linek, redukci méně výnosných nebo ztrátových linek, snížení přepravních kapacit na různých linkách, prodeji letadel nebo propouštění personálu.

Oznámeny jsou i další prodeje letadel a i nadále pokračuje optimalizace sítě jednotlivých linek. České aerolinie v posledních dnech představily nové linky, které budou létat zejména na východ od Česka. Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského mohou povzbudit výnosy:

Přehrát

00:00 / 00:00

Moravanský.mp3

„Obchod s východní Evropou a Asií roste. Celkově jsou tyto plány racionální a mají svoji logiku.“

Restrukturalizaci ČSA prošetřuje Evropská komise. Státní společnost Osinek poskytla aerolinkám úvěr ve výši 2 miliard korun a Evropská komise má podezření, že se jedná o nedovolenou státní podporu, která by konkurenčně zvýhodňovala ČSA oproti ostatním společnostem.

Dalším problémem je vznik nového aeroholdingu. Evropské unii se nelíbí propojení Letiště Praha s ČSA, které také podporovala česká vláda.

„Pokud se propojí letiště se společností, která dělá letišti největší výnosy, tak to může vzbuzovat podezření, že ČSA dostanou lepší cenu za odbavení a podobně,“ dodává Moravanský.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme