ČSA vloni snížily ztrátu na 397 milionů korun

České aerolinie v roce hospodařily se ztrátou 397 milionů korun. Výsledek je přibližně o sto milionů korun lepší ve srovnání s rokem 2005 i s původním plánem na rok 2006. Letos očekává dopravce, jehož většinovým akcionářem je stát prostřednictvím ministerstva financí, po dvou letech mírný zisk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo ČSA

letadlo ČSA | Foto: Marián Vojtek

ČSA vloni přepravily pět a půl milionu cestujících, opět procent víc než v předchozím roce. Zrušily prodělečné linky a začaly létat tam, kde se to vyplácí.

Společnost tak zvýšila výnosy a podařilo se jí také snížit náklady. Počet zaměstnanců klesl o deset procent na zhruba 5000 lidí.

Podle prezidenta Radomíra Lašáka ale na mzdových nákladech ČSA neušetřily, protože musely dodržet závazky z kolektivních smluv uzavřených předchozím vedením.

"Nepodařilo se nám přesvědčit naše zaměstnance, respektive odboráře, abychom změnili uzavřené kolektivní smlouvy do konce roku 2007 a ušetřili nějaké peníze v situaci, ve které společnost je," uvedl Lašák.

Letos očekávají ČSA mírný zisk 42 milionů korun. Dosáhnou ho ale jen díky plánovanému prodeji cargo terminálu na odbavení přepravovaného zboží a cateringu, tedy výroby a dodávek jídel na paluby letadel.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme