ČSA výrazně zlevnily některé letenky

Zhruba za ceny nízkonákladových aerolinek dopraví nově turisty do některých vybraných měst České aerolinie. Letecká společnost byla přitom až doposud pověstná tím, že v boji o zákazníky prohrávala kvůli vyšším cenám. Nabídka levných letenek ČSA je časově omezená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSA

ČSA | Foto: Tomáš Adamec

Lety do Říma jsou s ČSA do konce března levnější dokonce než s některými nízkonákladovými společnostmi. Ty ale podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří zareagují až v okamžiku, kdy by pocítily odliv klientů směrem k ČSA.

„Reakce nízkonákladových společností jsou často velmi rychlé, protože ta operativa s cenou je u nich mnohem flexibilnější, než je u takzvaných regulérních aerolinek. Tam by se pak určitě ukázaly ceny, které by byly ještě pod cenou ČSA,“ řekl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČSA si tak chtějí za pomoci dumpingových cen udržet cestující. Více s Jan Papežem z Asociace cestovních kanceláří a analytikem společnosti Cyrrus Janem Procházkou.

Co se týče postavení ČSA v oblasti charterových letů v České republice, to podle Papeže v tuto chvíli není moc dobré. „Ale je to dáno tím, že nemá dostatečně velký letový park,“ dodal.

Nynější nabídka levných letů od ČSA může podle Papeže také snížit ceny krátkodobých zájezdů. „Především u víkendových pobytů v Římě nebo jiných evropských městech se dá předpokládat, že cestovní kanceláře na to budou reagovat pozitivně, a nabídnou klientům nižší ceny,“ vysvětlil.

ČSA se konečně začínají chovat tržně

Jako dobrou akci označil nynější nabídku ČSA analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. „Mě se to docela líbí a rozhodně bych to nenazýval honosně jako například změna trendu, ale vidím v tom nějaké víkendové nebo týdenní kampaně,“ řekl.

Podle něj je správné, že se ČSA začínají chovat tržně. „Líbí se mi, že se začínají řídit víceméně trhem, protože v minulosti to bylo spíš tak, že spočítaly všechny své náklady, které generují jako firma na zaměstnance, úvěry na letadla a potom je podělily počtem letadel a vypočetly cenu letenky, které potom nebyly vůbec konkurenceschopné,“ vysvětlil.

Podle něj nejde nyní o dumpingové ceny. „Vždycky u ČSA existuje nějaká 20procentí kapacita, která je volná a kterou se snaží nějakým způsobem dopředu prodat,“ řekl

ČSA podle něj samozřejmě trochu riskují, že to nevyjde, nebo že si za nižší ceny koupí letenku ten, který by si ji koupil za tradiční. „Ale je třeba hrát hry, měnit ceny, měnit politiku a dělat takovéto akce,“ přiblížil.

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme