‚Po patnácti letech beru 22 tisíc hrubého.‘ Odboráři v ČSOB vyhrožují kvůli mzdám stávkou

Předsedkyně Moderních odborů v Československé obchodní bance Lada Spielbergerová nedostává už dva měsíce plat. Podle ní jde o trest za to, že se snaží vyjednat zvýšení mezd pro zaměstnance. ČSOB loni vytvořila historicky nejvyšší zisk přes 17 miliard korun, na platech řadových zaměstnanců to ale podle odborů není vidět. Vedení to odmítá.

Původní zpráva Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB (banka ilustrační foto).

ČSOB (banka ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Můj plat je po patnácti letech v bance 22 tisíc hrubého,“ říká zaměstnankyně královéhradecké pobočky ČSOB, která nechce zveřejnit své jméno, její totožnost ale Radiožurnál zná. „To je při tom, co musím umět, zcela neadekvátní,“ dodává. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Odboráři v ČSOB mluví o šikaně. Kvůli mzdám vyhrožují stávkou. Podrobnosti zjišťoval reportér Ľubomír Smatana

Bankovní úřednici přitakává předsedkyně Moderních oborů Lada Spielbergerová. Podle ní je nejnižší mzda v ČSOB kolem 15 tisíc korun hrubého.

„Vloni jsme v kolektivní smlouvě vyjednali nejnižší mzdu patnáct tisíc, letos chceme 16 tisíc, ale nedokázali jsme se zatím s vedením banky domluvit,“ podotýká.

Spielbergerová jako uvolněný odborář dostává se svojí kolegyní polovinu platu od odborové organizace. Druhou půlku by jí měl podle zákona vyplácet zaměstnavatel. Matka dvou dětí ale tuto část nedostává. „Bohužel je to tak. Dva měsíce mi mzdu nevyplatili, ani kolegyni. Začali jsme to řešit soudně,“ doplňuje.

‚Banka postupuje podle zákona‘

Mluvčí ČSOB Patrik Madle tvrdí, že banka v případě Spielbergerové a její kolegyně postupuje podle zákona. Podle něj mají odboráři podmínky k práci zajištěné a nikdo v bance nebere méně než 16 tisíc hrubého. 

Předsedkyně Moderních odborů v Československé obchodní bance Lada Spielbergová | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Nikdo ze zaměstnanců ČSOB po odpracování šesti měsíců nemá nižší základní mzdu než 16 tisíc korun. Nejnižší mzda po valorizaci činí 17 400 korun, včetně bonusů a má ji v ČSOB pouze jeden zaměstnanec,“ vysvětluje.

ČSOB vloni podle mluvčího zvýšila rozpočet na platy v průměru o osm procent a letos 1. května o 4,9 procent. „To je ale průměr, který se v platech nejhůře placených zaměstnanců neodráží,“ oponuje Spielbergerová.

Hrozí první stávka v historii Česka

Předseda odborového Svazu pracovníků v pojišťovnictví a bankovnictví František Hubka tvrdí, že je to žalostně málo a banka odboráře šikanuje. „Management se snaží odbory zastrašit. Je to varování i pro ostatní, aby se zalekli a do sporů o platy nešli,“ upozorňuje.

Na platech už se po několika měsíčním vyjednávání dohodli zaměstnanci ve všech bankách, kromě ČSOB. Moderní odbory nechtějí ustoupit a vyhrožují stávkou.

V novodobé historii České republiky by to bylo poprvé, kdy by stávkovali bankovní úředníci. V Evropské unii stávkují často. Naposledy vyšli bankovní úředníci do ulic třeba v Londýně nebo Paříži.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme