ČSÚ: Ceny domů se od roku 1998 zdvojnásobily, byty podražily dvaapůlkrát

Ceny rodinných domů v Česku se od roku 1998 zdvojnásobily, byty podražily v průměru dvaapůlkrát. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu. Statistici porovnali skutečné prodejní ceny domů a bytů, které získali z formulářů o dani z převodu nemovitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

„Reálné zhodnocení cen bytů bylo asi 75 procent. Domy ve stejném období vzrostly dvakrát, což je ve srovnání s inflací reálné navýšení asi o 40 procent,“ upřesnil Jiří Mrázek ze statistického úřadu.

Ceny realit začaly rychleji růst kolem roku 2001. Jako důvody statistici uvádějí nízké úrokové sazby, obavy ze zvýšení DPH na stavební práce a spekulace před vstupem do Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu cen nemovitostí se v Ozvěnách dne věnovali redaktor Tomáš Medek a Jan Borůvka z Asociace realitních kanceláří

Vrcholu dosáhly v roce 2008 a od té doby klesají. Týkalo se to hlavně bytů. U rodinných domů k vytvoření cenové bubliny nedošlo.

Nejvíce se ceny bytů zvýšily v Moravskoslezském kraji. Naopak v Ústeckém kraji rostly od roku 1998 jen asi o 60 procent.

Nejnižší ceny rodinných domů jsou na Olomoucku, na konci žebříčku bytů je Chomutov s průměrnou cenou 6300 korun za metr čtvereční. Nejlevnější stavební pozemky jsou pak v okresech Plzeň-jih a Prachatice.

Údaje statistického úřadu by měly dát ten nejpřesnější obraz o reálných cenách nemovitostí. Dnes zveřejněná data odpovídají i údajům, které shromažďuje od svých členů Asociace realitních kanceláří.

„Roky 2007 a 2008 jsou léta zásadního boomu, kdy nákupy bytů a domů jako investici uskutečnila opravdu řada lidí. Přestože už v té době se považovaly některé ceny za mírně nadhodnocené, tak se realizace uskutečňovaly,“ řekl Radiožurnálu generální sekretář asociace Jan Borůvka.

Letos zřejmě ceny neporostou

Trh se nyní podle něj nachází ve fázi očekávání, kdy ceny již jsou na minimu a měly by začít odrážet ode dna. „Byť si myslíme, že v letošním roce to ještě nebude,“ podotkl.

Statistici na základě dat z konce loňského roku odhadují, že byty budou v nejbližší době ještě zlevňovat. „Ale co se bude dít ve střednědobém výhledu, skutečně záleží na ekonomické situaci a ta zase je spíše závislá na ekonomické situaci v zahraničí,“ uvedl Jiří Mrázek z ČSÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednatel kanceláře Maxima Reality David Černík mluví o českém relitním trhu v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

„Myslíme si, že ceny letos už moc klesat nebudou, že se víceméně dostaly na svoje dno. Můžeme se bavit o jednotkách procent, ale už by to nemělo být nic dramatického,“ řekl jednatel kanceláře Maxima Reality David Černík.

Největší zájem je nyní o rezidenční nemovitosti v cenové hladině dvou až čtyř milionů. „Dále je poměrně velká poptávka po bydlení v dobrých lokalitách ve vyšších cenových úrovních, kde sledujeme trend ukládání peněz těch, kteří na to mají,“ doplnil Jan Borůvka.

Podle Davida Černíka ceny stoupají například v Praze 6 ve vilové zástavbě, největší zájem je o byty 3+kk nebo 3+1 v panelové zástavbě.

Ceny nemovitostí v krajských městech ( za období 2008 - 2010)

Tomáš Medek, Martin Hromádka, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme