ČSÚ: Letošní sklizeň obilovin včetně kukuřice klesne o pětinu

Letošní sklizeň obilovin včetně kukuřice klesne o pětinu na 6,54 milionu tun. Půjde tak zřejmě o třetí nejnižší sklizeň za posledních deset let. Vyplývá to z odhadu sklizně Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pšenice, ilustrační obrázek

Pšenice, ilustrační obrázek | Foto: Patrick Hajzler

Meziročně nejvíc klesla produkce pšenice a kukuřice na zrno. Důvodem je sucho v produkčních oblastech, zejména v oblasti jižní Moravy a Zlínského kraje.

V porovnání s loňským rokem je odhadována také nižší sklizeň okopanin, cukrovky a brambor. Odhadovaná celková sklizeň brambor se meziročně snížila o 18,8 procenta na 654 tisíc tun. Letos se ale brambory pěstovaly na výměře skoro o 40 procent menší než před deseti lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sklizni obilovin mluvil na Rádiu Česko prezident Agrární komory Jan Veleba

Nárůst produkce se naopak očekává u kukuřice na zeleno a siláže.

Agrární komora začíná ve větší míře spolupracovat se šlechtiteli, kteří se pokoušejí vyšlechtit odrůdy odolnější vůči suchu.

„Tady ten proces je v České republice na začátku. Akademické ústavy tento trend nezaznamenaly, nezaznamenala ho ani politika. Česká republika nemá ani žádnou ucelenou koncepci. Ta se teď na ministerstvu nějak rychle dodělává. My na to tlačíme už dlouhou dobu, ale takové věci se jen těžko prosazují,“ říká prezident Agrární komory Jan Veleba.

Martina Mašková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme