ČSÚ: Maloobchodní tržby v červenci klesly o 1,7 procenta

Domácí prodejci a poskytovatelé služeb i nadále zažívají těžké časy. Potvrzují to červencové statistiky, ze kterých vyplývá, že tržby v maloobchodě v meziměsíčním srovnání reálně stagnovaly. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se pak zvýšily jen o 0,1 procenta. Největší vliv na meziroční pokles měl prodej potravin. Naopak prodeje a opravy vozů i nadále táhnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny potravin rostou

Ceny potravin rostou | Foto: Comstock Images

Poprvé od počátku roku statistici zaznamenali nižší zájem o potraviny, když se tržby v běžných cenách snížily o 1,7 procenta. Jak na Rádiu Česko vysvětlil ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík, je to celkovým stavem české ekonomiky, která roste jen velmi pomalu, a to pouze díky exportu.

„Domácí spotřeba stagnuje, lidé mají hluboko do kapes a jsou velmi opatrní, než utratí jakoukoli korunu. A právě na potravinách je to znát. Je skutečně neobvyklé, aby klesly prodeje potravin i v nominálním vyjádření, tedy v běžných cenách. A v meziročním srovnání ve stálých cenách je to pokles o více než 6 procent, což je velice silný pokles,“ přiblížil Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokles maloobchodních tržeb jsme na Rádiu Česko rozebrali s Pavlem Mertlíkem, ekonomem Raiffeisenbank.

Podle něj je znát, že je důvěra spotřebitelů v budoucnost poměrně omezená. „A vedle toho je situace objektivně obtížná, protože když si uvědomíme, že téměř třetina zaměstnanců v ekonomice, což jsou pracovníci veřejné sféry, mají v průměru platy někde o nějakých 8 procent nižší než loni, je to vidět,“ dodal.

Jak vyplývá z údajů ČSÚ, motorem maloobchodu jsou i nadále výrobci a prodejci aut. Tržby za prodej motorových vozidel se zvýšily meziročně o 1,7 procenta, za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů to bylo o 1,9 procenta. Jak ale v této souvislosti uvedl Mertlík, jde trochu o iluzi.

„Tržby za prodej motorových vozidel meziročně skutečně rostly, ale tam je důležité zmínit to, že loni z června na červenec se změnila, zanikla, daňová úleva pro podnikatele a v důsledku toho byl v červnu mimořádně vysoký prodej osobních aut a naopak v červenci velice nízký. Takže v červenci tam byla velmi nízká srovnávací základna. Tudíž i meziroční růst 1,9 procenta je vlastně velmi nízký, čekal jsem vyšší,“ uvedl ekonom.

Připomněl, že světová ekonomika se letos bude pohybovat v situaci velmi pomalého růstu. V Evropě pod 2 procenty, příští rok to bude podle něj pravděpodobně ještě o několik desetin procentního bodu horší. A stejná situace je podle Mertlíka i v české ekonomice.

„Čili je to situace určité stagnace, kterou zažíváme. Znamená to, že se bude dál držet poměrně vysoká míra nezaměstnanosti, lidé budou málo utrácet. Nejvíce to postihne maloobchod a služby pro obyvatelstvo,“ doplnil.

Markéta Bartošová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme