ČSÚ: Manažeři v průmyslu a službách vidí příští měsíce pozitivně

Prognózy pro evropskou i českou ekonomikou se nelepší, spíše naopak. Přesto v tuzemské podnikatelské sféře sílí důvěra v další vývoj. Potvrzují to i údaje za únor, která dnes vydal Český statistický úřad. Podle nich vidí nadějně výhled příštích měsíců manažeři průmyslových podniků a vybraných služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

Podle generálního ředitele agentury Czech Trade Ivana Jukla je optimistický pohled českých průmyslníků opodstatněný, protože vycházejí z vlastních objednávek.

„Je potřeba také vidět i to, že se mohou v průběhu roku stát některé neočekávané události, ale to v této chvíli asi většina průmyslníků necítí,“ řekl v poledních Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem poledních Ozvěn dne byl generální ředitel agentury Czech Trade Ivan Jukl

Exportní bilance českých podniků je za poslední rok na rekordní úrovni zhruba 190 miliard. „Týká se to prakticky celého českého průmyslu. Rozdíl je řádový, v podstatě jedná-li se buď o podniky se zahraniční účastí, nebo o typicky české podniky. Tam rozdíl samozřejmě byl,“ dodal Jukl.

Lídrem ekonomiky je stále automobilový průmysl, roste ale i spotřební elektronika nebo řídící jednotky pro počítače.

Vývoz do Evropské unie v loňském roce vzrostl zhruba o 20 procent, do zemí bývalého Sovětského svazu až o třetinu, stejně jako v případě Severní Ameriky.

Ještě více podle Jukla rostl export některých firem do Japonska, Jižní Koreje nebo Spojených států. Konkrétně šlo prý o elektronové mikroskopy.

Simona Bartošová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme