ČSÚ: Obchodní bilance dopadla mnohem lépe

Pravdivost statistických čísel a prognóz dostala další ránu. Naše obchodní bilance za první čtvrtletí totiž neskončila schodkem necelých 15 ale jenom 7 miliard korun. Údaje upřesnil Český statistický úřad na 7,1 miliardy korun, proti dosud uváděným 14,8 miliardy korun. Za zlepšením obchodní bilance jsou podle úřadu zpřesněné údaje celní statistiky, které dodalo Generální ředitelství cel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hraniční přechod

hraniční přechod | Foto: Martin Sobotka

Šéf úřadu Jan Fišer přiznal, že toto zpřesnění je vyšší než obvykle, ale chybu statistiků odmítá. Pokud někdo pochybil, tak to byli podle něj celníci. "Tentokrát vůbec nešlo o nějakou problematickou komunikaci. Naopak komunikace mezi námi a Generálním ředitelstvím cel byla v této situaci hladká. My jsme informovali generální ředitelství o tom, že u březnových dat máme indikace, že by mohlo dojít k většímu zpřesňování, než jsme zvyklí. Kolegové reagovali skutečně důkladným prověřením dat, Tentokrát bych neviděl problém v komuniaci obou institucí, ale skutečně problémy ve zpracovatelském procesu."

Šéf Czechtradu - vládní agentury podporující zahraniční obchod, Martin Tlapa to považuje za další ostudu. "Ta padesátiprocentní revoze dat je podstatná. Mně se ta revize zdá zásadní a myslím si, že nám dává špatnou vizitku z hlediska publikování dat do zahraničí."

Letos už statistici opravovali údaje o zahraničním obchodu jednou. V lednu doslova šokovali trh, když nečekaně vylepšili loňskou bilanci o téměř 40 miliard korun. Kvůli této chybě nakonec tehdejší šéfka ČSÚ Marie Bohatá odstoupila.

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme