ČSÚ odhaduje letos nadprůměrnou sklizeň obilovin, ceny výrobků ale neklesnou

Zemědělci by měli letos sklidit až o osm procent více obilí než loni. Vyplývá to z odhadů, které zveřejnil Český statistický úřad. Sami zemědělci jsou ale střízlivější a jejich odhady jsou nižší. Řada polí je totiž poničená po silných bouřkách, které se nad Českem přehnaly před třemi týdny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klasy obilí

Klasy obilí | Foto: Jan Rosenauer

První letošní odhady naznačují dobrou sklizeň základních obilovin a řepky. Podle Českého statistického úřadu se očekává v porovnání s loňskou sklizní zvýšení o osm procent u obilí a u řepky o sedm a půl procenta. Prezident České agrární komory Jan Veleba si ale myslí, že ve skutečnosti bude obilí méně kvůli silným bouřkám, které Česko zasáhly před třemi týdny:

"Je hodně porostů polehlých, čili obilí na těch polích je. Ale o tom, jaký bude výnos, rozhodnou sklizňové ztráty, respektive jak ta pole budou vysečená. Když se ta prognóza dělala, tak to bylo před touto významnou klimatickou událostí. Já si tedy myslím, že to bude o něco nižší."

Spotřebitelé tak jako tak jásat nemohou. Ceny výrobků z obilovin podle Jana Veleby i přes větší úrodu neklesnou: "Myslím, že s cenami se nestane nic. Nepůjdou nahoru a nepůjdou podle mého názoru ani dolů. Z jednoduchého důvodu, že jsou extrémně nízké zásoby obilí ve světě. Svět má před těmito žněmi jen padesát pět dnů zásob obilí a ty zásoby se musí znovu zkrátka natáhnout."

Zemědělský analytik: Je potřeba zásadní reforma evropské zemědělské politiky

Prodej zemědělských plodin je lukrativní záležitostí v celé Evropě, přesto sílí hlasy, že je čas na odstranění různých ochranářských opatření a na reformu společné zemědělské politiky Unie. Podle zemědělského analytika Petra Havla by ale byla potřeba zásadnější změna:

"Jsou to všechno jen kosmetické úpravy. Tady by byla potřeba skutečně zásadní reforma evropské zemědělské politiky. A teď je ta optimální doba. Ale ještě je tady jedna věc - podceňujeme to, že se blíží liberalizace světového agroobchodu. A pokud Evropská unie nebude něco zásadního se svoji politikou dělat, tak je docela možné, že evropští zemědělci nebudou konkurence schopni vůči zbytku světa."

Julie Rákosová, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme