Tržby poskytovatelům služeb klesly o 11 procent. Podle statistiků jde o největší propad za 20 let

Poskytovatelům služeb v roce 2020 poznamenaném koronavirovou pandemií klesly neočištěné tržby meziročně o 11,7 procenta. Je to nejvyšší pokles za posledních 20 let, uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvýrazněji klesly tržby v odvětvích spojených s cestovním ruchem. Tržby cestovních kanceláří a agentur se propadly zhruba o 75 procent, v letecké dopravě o 69 procent a v ubytování o 56. Vyplývá to z dat, která úřad zveřejnil v úterý.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurační zařízení na Staroměstském náměstí.

Poskytovatelé služeb v ubytování, stravování a pohostinství zaznamenali loni zhruba čtyřicetiprocentní pokles tržeb. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pokles se však nevyhnul ani dalším odvětvím. Výjimku tvořily poštovní a kurýrní služby, kterým se tržby zvýšily o 13 procent. Růst tržeb zaznamenaly ještě činnosti spojené s poskytováním telekomunikačních a informačních služeb,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Poskytovatelé služeb v ubytování, stravování a pohostinství zaznamenali loni zhruba čtyřicetiprocentní pokles tržeb. Hůře na tom byly hotely či penziony, tržby za ubytovací služby nedosáhly ani poloviny tržeb roku 2019. Ve stravování a pohostinství byl pokles zhruba třetinový.

Ve 4. čtvrtletí 2020 se celkový počet ubytovaných hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně snížil o 85,9 % a počet přenocování poklesl o 81,3 %. V roce 2020 se v ČR uskutečnilo 31,2 milionů přenocování: czso.cz/csu/czso/cri/c…
#čsú #rychlainformace #cestovniruch

09:27 – 09. 02. 2021

2

Více než čtvrtinové snížení tržeb postihlo oblast administrativních a podpůrných činností, kam statistici zahrnují právě cestovní kanceláře. Vedle jejich výrazného propadu se nedařilo ani agenturám práce, jejich tržby se snížily asi o pětinu. Nižší tržby zaznamenaly rovněž administrativní a kancelářské činnosti nebo činnosti související se stavbami a úpravou krajiny.

Tržby v dopravě a skladování klesly o necelých 13 procent. V pozemní a potrubní dopravě se snížily o 12 procent a ve skladování a vedlejších činnostech v dopravě o zhruba deset procent. Vedle letecké dopravy se nedařilo ani vodní dopravě, u níž činil pokles téměř 39 procent.

Průmyslová výroba v Česku zaznamenala největší propad od roku 2009. Meziročně klesla o osm procent

Číst článek

Hlavně druhé čtvrtletí

Tržby v profesních, vědeckých a technických činnostech vykázaly meziroční pokles o asi sedm procent a v činnostech v oblasti nemovitostí klesly o dvě procenta.

Tržby informačních a komunikačních činností meziročně stagnovaly. V této sekci klesly tržby nejvíce takzvanému filmovému a hudebnímu průmyslu, a to o 39 procent. Nižší tržby zaznamenaly činnosti v oblasti informačních technologií, kam patří například programování, správa počítačového vybavení či poradenství v oblasti IT.

Tržby se snížily také vydavatelským činnostem. Naopak o něco málo vyšší tržby oproti předchozímu roku vykázala tvorba programů a vysílání a telekomunikační činnosti. Nejvíce vzrostly tržby informačním činnostem, které vykázaly růst tržeb ve všech čtvrtletích loňského roku.

Ve 4. čtvrtletí 2020 se tržby ve službách očištěné o kalendářní vlivy meziročně reálně snížily o 11,2 %, bez očištění o 11,1 %. Za celý rok 2020 se tržby ve službách bez očištění meziročně snížily o 11,7 %: czso.cz/csu/czso/cri/s…
#čsú #rychlainformace #sluzby

09:24 – 09. 02. 2021

2

Z jednotlivých čtvrtletí loňského roku ovlivnila výši tržeb nejvíce vládní opatření nařízená ve druhém čtvrtletí, kdy poskytovatelům služeb klesly tržby meziročně o 20 procent. Ve třetím čtvrtletí to pak bylo o 12,7 procenta a v posledním o 11,1 procenta. Na začátku roku byl pokles ještě mírný, a to 2,6 procenta.

Vedle neočištěných tržeb evidují statistici také tržby očištěné o kalendářní vlivy. Za celý loňský rok meziročně klesly o 11,9 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme