ČSÚ zveřejnil údaje o inflaci

Český statistický úřad zveřejní indexy spotřebitelských cen - inflace za květen 2010. Ekonomové ze společnosti Next Finance odhadují, že inflace činila jen 1,2 desetiny procenta. Je tak daleko pod dvouprocentním cílem České národní banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec
Přehrát

00:00 / 00:00

Inflace Benda.mp3

Neznamená tak ani žádné problémy pro českou ekonomiku, a nehrozí tak ani žádné zásadní zdražování. Markéta Šichtařová z Next Finance si myslí, že jedinou komoditou, u které by se mohly v nejbližších měsících vyhoupnout ceny směrem nahoru jsou pohonné hmoty.

„Je to něco, na co je ČR už zvyklá. Ceny pohonných hmot jsou často rozkolísané a během roku se mění o několik korun nahoru nebo dolů. Nemyslím si ale, že by to představovalo nějaký zásadnější problém pro celkovou cenovou hladinu,“ uvedla Šichtařová pro Radiožurnál.

Důvody nízké inflace vysvětlil pro Radiožurnál také senior ekonom ING Vojtěch Benda. „Hlavním tahounem růstu inflace jsou vyšší spotřební daně na cigarety a vyšší ceny pohonných hmot související s předchozím nárůstem cen ropy. Na druhou stranu poptávková inflace zůstává nadále téměř nulová, nebo dokonce mírně záporná, což je dáno i tím, že lidé méně utrácejí. Maloobchodní tržby víceméně stagnují, a to by se nemělo v nejbližších měsících změnit,“ řekl.

Jitka Hanžlová, Eva Rajlichová, Lukáš Vincourek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme