Uber může v Brně jezdit, soud zrušil předběžné opatření o zákazu služby

Vrchní soud v Olomouci zrušil už podruhé předběžné opatření, které zakazovalo společnosti Uber jezdit v Brně. Alternativní taxislužba tam tak opět může poskytovat své služby. Informuje o tom Česká televize. Na facebooku to uvedl také náměstek primátora Matěj Hollan.

Tento článek je více než rok starý.

Brno/Olomouc (Aktualizováno: 13:40 26. 10. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu.

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu. | Zdroj: Reuters

Podle Uberu umožní soudní rozhodnutí využívat v Brně služby firmy stejně jako v Praze, řekla mluvčí firmy Miroslava Jozová. Kdy Uber služby obnoví, nechtěla komentovat.

V Brně začal Uber jezdit letos 1. února, ale v červenci Krajský soud zakázal jeho služby předběžným opatřením. Argumentuje tím, že Uber funguje podobně jako taxi, ale nesplňuje zákonné požadavky na taxikáře kladené.

Pohodlná služba i nepřítel taxikářů. Co je to Uber a proč by kvůli němu někdo chtěl blokovat Prahu?

Číst článek

Klasičtí taxikáři ho považují za nekalou konkurenci, v Praze nedávno uspořádali proti Uberu protest, tři hodiny blokovali pomalou jízdou dopravu v okolí ruzyňského letiště. Hollan doufá, že v Brně k takovému protestu nesáhnou. „Věřím, že taxikáři přijmou rozhodnutí soudu s pokorou a nebudou blokovat ani brněnské ulice a způsobovat tím řidičům komplikace," uvedl Hollan.

Rozhodnutí olomouckého soudu ve věci předběžného opatření je konečné a nelze proti němu podat dovolání. Město Brno samozřejmě toto rozhodnutí plně respektuje, prohlásil Hollan.

Dodal, že brněnský magistrát to nezbavuje povinnosti zabezpečovat a vymáhat dodržování zákona, což se děje v působnosti přeneseného výkonu státní správy, která však podle Hollana musí měřit všem stejně a nemůže se zaměřit na jeden soukromý subjekt.

Absence podmínek daných zákonem

S rozhodnutím soudu nesouhlasí Sdružení českých taxikářů. Podle jeho zástupce Petra Polišenského podnikne veškeré kroky, které povedou k nápravě situace. „Není možné, aby zde podnikala společnost organizující nelegální činnost za souhlasu soudů a státní správy," uvedl Polišenský.

Náměstek brněnského primátora zdůraznil, že odvolací vrchní soud neřešil, zda Uber jezdí v souladu se zákonem. „Pro úplnost odvolací soud dodává, že posouzení činnosti žalovaného coby účastníka hospodářské soutěže (...) překračují rámec řízení o nařízení předběžného opatření a mohou být předmětem posouzení až v řízení ve věci samé," citoval Hollan z rozhodnutí olomouckého soudu.

Praha zatlačila na nepoctivé taxikáře. Posílila kontroly, propadli hlavně řidiči Uberu

Číst článek

V usnesení soudu, které má k dispozici ČTK, se mimo jiné píše, že „činnost žalovaného lze označit za (jinou) službu v oblasti dopravy, zahrnující jak zprostředkování kontaktů mezi řidiči a potenciálními cestujícími, tak i samotnou přepravu, ovšem nikoli za taxislužbu, či její zprostředkování, a to právě pro absenci podmínek daných zákonem."

Z usnesení také vyplývá, že Uber podle žaloby podané jedním z provozovatelů klasické taxislužby „nesplňuje zákonem stanovené podmínky pro provozování či zprostředkování taxislužby". Žalobce přitom požaduje, aby se Uber zdržel „provozování taxislužby" či „zprostředkování taxislužby".

Chystaná změna zákona 

V souvislosti se situací kolem Uberu ministerstvo dopravy v říjnu uvedlo, že připravuje návrh změny zákona, která by umožnila postavit naroveň mobilní aplikaci a klasický taxametr. Vozy by navíc nemusely mít střešní svítilnu s nápisem taxi, mohla by stačit nálepka, jako je tomu v jiných zemích. Zákazník by si ale musel objednávat alternativní taxislužbu jen prostřednictvím aplikace, nemohl by tedy zastavit vozidlo na ulici.

Uber stopne svou službu v Oslu. Couvá, dokud 'nadějné' Norsko nezmění pravidla

Číst článek

Uber čelí problémům například i v britském hlavním městě, firma tento měsíc podala soudní odvolání proti nedávnému rozhodnutí Londýna neobnovit jí provozní licenci.

„Věřím, že taxikáři přijmou rozhodnutí soudu s pokorou a nebudou blokovat ani brněnské ulice a způsobovat tím řidičům komplikace, ani Vrchní soud v Olomouci. Bylo by to fajn gesto, že rozhodnutí soudu se respektuje," dodal náměstek primátora.

V Brně začal Uber jezdit letos 1. února, ale v červenci Krajský soud zakázal jeho služby předběžným opatřením. Argumentuje tím, že Uber funguje podobně jako taxi, ale nesplňuje zákonné požadavky na taxikáře kladené.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme