ČTÚ trvá na vyhrazení lukrativních kmitočtů pro nového operátora

Na mobilním trhu bude zřejmě větší konkurence. Opakovaná aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě přinese nového operátora. Těm stávajícím se to ale příliš nelíbí. Český telekomunikační úřad dnes zveřejní, jak se s jejich připomínkami vypořádal. Aukci na jaře regulátor zrušil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český telekomunikační úřad

Český telekomunikační úřad | Foto: Marián Vojtek

Aukci frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz plánuje telekomunikační úřad vyhlásit na konci července. V podmínkách aukce i po vypořádání připomínek by měla zůstat rezervace části nelukrativnějších kmitočtů v pásmu 800 MHz.

Toto pásmo bude určené jen pro nového operátora. Ostatním telekomunikačním společnostem, kterým úřad prezentoval vypořádání podmínek už v pátek, se to ale vůbec nelíbí. Některé z nich to považují za diskriminační.

Například Telefónica už podle ČTK oznámila, že aukci napadne u soudu. Vodafone a T-Mobile si chtějí vypořádání nejdříve prostudovat. Příchod nového operátora na trh je nicméně klíčovým záměrem, který nedávno posvětila také vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k plánovanému opakování aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě zjišťoval redaktor Jan Beneš

V podmínkách aukce zřejmě i nadále zůstane, že trojice velkých telekomunikačních společností by měla v rámci takzvaného národního roamingu také umožnit novému operátorovi vstup do svých sítí GSM a 3G. A to do doby, než si nový operátor vybuduje vlastní pokrytí.

V březnu Český telekomunikační úřad zrušil aukci kvůli příliš vysoké ceně. Operátoři v ní nabídli přes 20 miliard korun a částka stále rostla. Výše ceny byla podle úřadu ekonomicky neúnosná, což by mohli pocítit především spotřebitelé. Nabídky by například zvedly ceny za nové telekomunikační služby. Podle úřadu by částky vydražených frekvencí ovlivnily také sazby rychlého mobilního internetu.

Tehdy se do výběrového řízení přihlásila současná trojice velkých operátorů, tedy Telefónica, Vodafone a T-Mobile. Společně s nimi také společnost PPF Mobile Services, která se chce stát právě oním čtvrtým operátorem. Podle nového předsedy ČTÚ Jaromíra Nováka by se teď ale mohly přihlásit i další firmy.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme