ČTÚ vydraží kmitočty pro 4G sítě za 9 miliard. Ve hře je vstup nového operátora

Český telekomunikační úřad dnes zahájil výběrové řízení na kmitočty pro mobilní sítě nové generace. V Česku se tak otevírá cesta pro vstup čtvrtého mobilního operátora. Vyvolávací cena všech nabízených kmitočtů je asi devět miliard korun. Konkrétní podmínky aukce by měl úřad upřesnit zítra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český telekomunikační úřad

Český telekomunikační úřad | Foto: Marián Vojtek

ČTÚ draží frekvence pro sítě čtvrté generace - takzvané 4G sítě. Předseda telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák poznamenává, že jde další krok ve vývoji mobilních služeb: „Sítě čtvrté generace LTE už jsou mnohem výkonnější a umožní už téměř reálné sledování televize na mobilu.“

Frekvence se uvolnily po přechodu Česka na digitální televizní vysílání. Do dražby půjdou jednotlivé bloky frekvencí. V pásmu 800 MHz jich úřad nabídne šest, v pásmu 1800 MHz jedenáct a v pásmu 2600 MHz dvacet tři. ČTÚ zároveň stanoví limit, kolik bloků smí zájemce získat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty večerních Ozvěn dne na Radiožurnálu byli předseda ČTÚ Pavel Dvořák a šéfredaktor Lupa.cz Patrick Zandl

Podle Dvořáka aukce nesleduje v první řadě co nejvyšší okamžité zisky, vyvolávací ceny by proto neměly odradit zájemce. Do stanovení jejich výše se promítla velikost domácího trhu, odhadované výnosy i náklady a zkušenosti ze zahraničí.

„K této sumě jsme dospěli na základě porovnávání cen, které byly dosaženy v Evropě v obdobných aukcích na obdobné kmitočty,“ upřesňuje.

Volná cesta pro nového operátora

Podmínky tendru jsou podle Dvořáka navrhované tak, že umožní i případný vstup dalšího mobilního operátora na trh. Mohou se ale ještě změnit, a to podle připomínek ve veřejné diskusi.

„Je tam výhradní nabídka bloku pro nového hráče a zároveň jsou definovány podmínky národního roamingu tak, aby měl nový hráč částečně ulehčenou cestu na trh předtím, než se mu podaří vybudovat kompletní síť,“ vysvětluje Dvořák.

Šéfredaktor serveru Lupa.cz Patrick Zandl si myslí, že se nový zájemce objeví. Záleží prý ale na konkrétní podobě podmínek aukce. Nový operátor by podle něj mohl od počátku konkurovat cenou.

„Již nějakou dobu tu brousí jak několik zahraničních firem, tak tuzemští zájemci. Ze zahraničních se obecně uvažuje o Orange, který je velmi aktivní třeba na Slovensku. Z tuzemských se hodně mluví o GTS, velké telekomunikační firmě. Teoreticky třeba UPC anebo i Dial Telecom, který provozuje síť U:fon,“ uvažuje Zandl.

Signálem budou muset držitelé kmitočtů pokrýt celou republiku, přičemž v některých případech přednostně místa s menší koncentrací obyvatel.

Výběrové řízení ČTÚ plánuje koncem června. Pro přihlášení budou muset zájemci složit záruku ve výši od 80 do 250 milionů korun. Samotná aukce by měla proběhnout na podzim a vítězové by měli mít přidělené kmitočty do konce roku.

Finanční prostředky získané aukcí chce úřad částečně použít na rozvoj vysokorychlostního internetu.

Jitka Hanžlová, Radiožurnál, Matěj Skalický, krw, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme