Čtvrt roku od konce intervencí: posilování koruny je pozvolné, dovolená bude levnější až v zimě

Je to už čtvrt roku ode dne, kdy Česká národní banka oficiálně ukončila intervence na devizovém trhu. Díky nim držela kurz české měny na úrovni okolo 27 korun za euro. Před koncem intervencí se hodně spekulovalo o tom, jak se bude kurz koruny chovat - zda dojde k prudkému posílení, oslabení nebo výrazným výkyvům. Zatím se ale kurz vyvíjí velmi klidně a koruna pozvolna posiluje.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy trápí tisíce Čechů (ilustrační foto)

Dluhy trápí tisíce Čechů (ilustrační foto) | Foto: Thomas Ulrich | Zdroj: Pixabay

Spekulanti na devizovém trhu byli na konec intervencí dlouho připraveni a natěšeni. Chystali se využít momentu překvapení a vydělat na prudké změně kurzu.

Nakonec to ale dopadlo tak, že uvolnění „kurzového závazku“ centrální banky bylo předvídané a hladké. Žádný velký skok nenastal. Také proto se devizovým investorům nevyplatilo vrhnout na trh všechny koruny, které mají ve svém portfoliu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se daří čtvrt roku po konci intervencí podnikům, devizovým investorům, nebo cestovním kancelářím?

Ředitel Saxo bank Česká republika Pavel Drahotský oceňuje, že centrální banka zvládla dobře přípravu a komunikaci, spojenou s koncem intervencí. A hlavně že zřejmě i teď brání příliš velkým výkyvům kurzu.

„ČNB sice tvrdí, že na trhu není, ale dle mého pohledu má dostatečný objem devizových rezerv. A uvidíme to podle dalších postupně zveřejňovaných čísel o devizových rezervách. Podle mého názoru na trhu je, akorát brzdí to tempo posilování koruny,“ uvedl pro Radiožurnál Drahotský.

A tak brzdí zájem spekulativního kapitálu. S tím souvisí i to, že Česká národní banka stále drží nízko základní úrokové sazby. To je důležité i pro podniky. Hlavně proto, že posilování koruny je pozvolné. I když se v některých dnech po ukončení intervencí musely firmy vyrovnat s většími výkyvy kurzu.

Koruna je nejsilnější za 3,5 roku. Čechům se zlevňují nákupy v cizině

Číst článek

„Když koruna ťuká na hranici 26 korun za euro, tak to už máte jednu korunu. A jenom pro zajímavost, třeba tato jedna koruna v ročním objemu u nás ve společnosti dělá 15 milionů tržeb, což je docela dost. Ale dá se to přežít. 15 milionů přidané hodnoty, to už je horší, ale 15 milionů hrubého zisku už je docela rána,“ popsal konkrétní zkušenost předseda představenstva společnosti Atas elektromotory Náchod Otto Daněk.

Atas, který naprostou většinu své produkce vyváží, se proti změnám kurzu zajistil. Podobně jako většina ostatních velkých českých podniků.

„Exportují dobře, nikoliv proto, že jim nahrával kurz, ale protože mají dobré produkty, konkurenceschopné ceny a obecně trhy kolem nás, ať už je to Německo, Polsko, Slovensko, anebo trhy ostatní, Francie, Británie, Čína, fungují poměrně slušně v poslední době. To se projevuje na růstu našeho exportu výrazně více, než jakákoliv zadotovaná koruna,“ řekl Radiožurnálu předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Za euro zaplatíte lehce přes 26 korun. Česká měna byla vůči euru na maximu od konce intervencí

Číst článek

Levnější dovolené až v zimě

Silnější korunu bychom měli pocítit také při cestách do zahraničí. Zmrzlina nás asi vyjde levněji, ale v aktuálních cenách organizovaných zájezdů to zatím moc znát není. Tedy kromě některých dovolených zakoupených na poslední chvíli.

„Protože cestovní kanceláře své ceny vypočítávaly za starého kurzu a také je za starého kurzu platily. Většina kapacit, které jsou v létě k dispozici, jsou předplaceny v lednu, únoru a v té době byla ještě koruna intervenovaná a slabá,“ potvrdil Radiožurnálu Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR.

Nižších cen u cestovních kanceláří by se tak mohli turisté dočkat až v zimní sezoně. Pokud jde o ceny letenek, tak třeba u leteckého portálu Letuška.cz se jakákoliv změna kurzu měn projeví okamžitě a automaticky v rezervačních systémech. Ale celkově hraje roli víc faktorů: třeba levnější palivo a rostoucí konkurenční boj dopravců.

„V častých prodejních akcích je možné koupit zpáteční letenku do Asie nebo Ameriky od 10 tisíc korun, v byznys třídě i pod 35 tisíc korun. Zaznamenáváme letos rekordní zájem o létání za celou historii. Jen za červen jsme prodali o 35 % více letenek než loni. Nejsou to jen letenky na dovolenou, ale silně roste i segment pracovních cest,“ vysvětlil Radiožurnálu ředitel portálu Josef Trejbal.

Dolar je pro Čechy levnější. Česká měna poprvé od roku 2015 prolomila hranici 23 korun

Číst článek

Stále zůstává otázka, proč si investoři nechávají korunu ve svém portfoliu i po konci intervencí České národní banky. Jedním z důvodů může být to, že ji už přestali dávat do jednoho balíku s polským zlotým nebo s maďarským forintem a berou českou ekonomiku jako bezpečný přístav. Takže se jim vyplatí držet i českou korunu jako pojistku pro nepředvídané výkyvy.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme