Čtvrteční stávka zasáhne výrazně i cestovní ruch

Praha se připravuje na stávku odborářů. Kromě Pražanů ale postihne také turisty, kteří se v hlavním městě budou rekreovat nebo jím pouze projíždět. I jejich možný odliv nebo menší ekonomická aktivita může přinést propady tržeb pražských obchodníků. Dopadů do cestovního ruchu by ale čtvrteční plánovaná stávka mohla mít víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco turisté se fotí ve Zlaté uličce...

Zatímco turisté se fotí ve Zlaté uličce... | Foto: Tomáš Adamec

Stávka ochromí v mnoha směrech chod hlavního města. Lidé musí kvůli přerušené hromadné dopravě hledat náhradní způsoby, jak se dostat do práce, tím pádem se mohou tvořit na hlavních silnicích výrazné dopravní zácpy. Značný dopad budou mít ale omezení i na cestovní ruch.

„V současné chvíli ovšem neumíme přesně tento dopad z ekonomického hlediska vyčíslit, protože nejsou doposud známy přesné rozměry stávky. Ale již původně nahlášená stávka na pondělí tohoto týdne má a měla dopad na cestovní ruch v Praze,“ uvedl analytik cestovního ruchu ze společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech stávky na cestovní ruch mluvil na Rádiu Česko analytik Jaromír Beránek

Ten zároveň doplnil i konkrétní příklady dopadů. „Neuskutečnila se celá řada služebních cest, které zpravidla začínají v Praze v pondělí. A na druhé straně byly i některé skupinové zájezdy, zejména z Číny a Japonska, jsou to turisté, kteří projíždějí tři až čtyři státy během jejich pobytu v Evropě, buď pozdrženy nebo odkloněny, v některých případech byla Česká republika dokonce vypuštěna.“

Oblastmi cestovního ruchu, které nejvíce pocítí vyhlášenou stávku, budou především ubytovací zařízení, tzn. hotely, restaurace, ale také památky. Celkově je možné konstatovat, že bude zasažená celá infrastruktura cestovního ruchu včetně dopravy.

Zahraniční příklady

Určit, jak zásadní vliv bude mít současná stávka na ekonomiku spojenou s turistikou zatím nejde. Pro odhad rozsahu ‘škod‘ je ale možné hledat příklad v zahraničí, např. v Řecku nebo ve Francii.

„Dopad na cestovní ruch, pokud je to takto rozsáhlá stávka, se pohybuje poklesem tržeb v rozsahu desítek procent. Na druhé straně ovšem musíme připomenout, že Řecko se už do určité míry obrnilo. V Řecku také probíhá velká stávka, která bude mít bezprostřední dopad na cestovní ruch, i když letecká doprava je v těchto chvílích zachována,“ prohlásil Jaromír Beránek.

Analytik ovšem připojil i jeden zajímavý příklad. „Na druhé straně se ale můžu zmínit o Francii, která je téměř ‘světovou stávkovou velmocí‘. Ve Francii jsou daleko menší stávky a mají také dopad na cestovní ruch, ovšem tady je potřeba říci, že v mnoha případech ty regionální a menší stávky resp. demonstrace, sám jsem to viděl, se stávají i jakýmsi koloritem cestovního ruchu. Ale musí zde být zachováno, že stávka má pokojný charakter.“

Že by ale existovala přímo ‘stávková turistika‘, Jaromír Beránek odmítá. „ Se slovem stávková turistika jsem se nikdy nesetkal. V současné době ještě o stávkové turistice hovořit nemůžeme a raději nebudeme. Ale již existuje v podstatě válečná turistika, s kterou se běžně setkáváme. A my všichni, kteří pracujeme na úseku cestovního ruchu, věříme, že tento termín bude pro nás cizí.“

Česká republika byla dlouho v otázce stávek klidnou zemí, protesty v dopravě se nekonaly, takže současné události mohou mít tvrdší a nečekané dopady. Navíc neexistuje specifický zákon, který by měl stávky upravovat.

„Zákon pro turisty z této oblasti určitě chybí. Protože turisté nevědí, jakým způsobem budou jejich dopravní resp. přepravní možnosti po Praze nebo při fakultativních výletech po České republice uskutečňovány a nebo nebudou. A jsou zde určité obavy a nejistoty,“ uvedl Jaromír Beránek.

Tomáš Pavlíček, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme