Čtvrtletní přebytek státního rozpočtu je nejvyšší do roku 1993

Přebytek státního rozpočtu ke konci března stoupl na 43,6 miliardy korun z únorových 27,7 miliardy korun. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo financí. Je to nejlepší výsledek hospodaření státu za první čtvrtletí od roku 1993. Loni v březnu byl přebytek rozpočtu 19,9 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku.

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Rozpočet na konci března byl lepší, než analytici očekávali. Rychleji rostou příjmy státní pokladny, hlavně ty z daní. Naopak výdaje jsou takové, jaké si stát naplánoval.

V řeči čísel tedy státní příjmy vzrostly na 342 miliard korun, stát naproti tomu utratil k poslednímu březnu letošního roku necelých 299 miliard korun. Podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše by tak mohl být schodek ke konci roku nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtvrtletní přebytek státního rozpočtu je nejvyšší do roku 1993. Přesná čísla přidává Barbora Kladivová

„Kdyby stát chtěl, podle mého názoru může na konci roku hospodařit s lepší bilancí než se schodkem 70 miliard korun, se kterým počítal na začátku roku,“ míní Bureš.

Rekordní výsledek za první čtvrtletí ale nemusí znamenat, že se podaří udržet vysokou plusovou bilanci po celý rok, upozorňuje ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Jak jsme se dozvěděli dnes ráno, tak za celý rok veřejné rozpočty jako celek hospodařily s deficitem pouhých 0,4 HDP. Letos bych čekal naopak, že schodek celkového státního rozpočtu, nejen centrální vlády, proti loňsku vzroste.“

Bilance státního rozpočtu za leden až březen (2006 - 2016) | Foto: ČTK

Ve státním rozpočtu se zatím neprojevilo kontrolní hlášení, které je od ledna nově povinné. Podle očekávání ministerstva financí by mělo pozitivně ovlivnit inkaso DPH nejdříve po prvním čtvrtletí tohoto roku, tedy teď v dubnu. Ministerstvo totiž bude mít údaje už od všech plátců, a to jak měsíčních, tak i kvartálních.

Co se týče výdajů, jednoznačně nejvíc peněz spolkne ministerstvo práce a sociálních věcí, a to hlavně na sociální dávky. Tady státní rozpočet počítá s částkou 544 miliard korun.

Druhou nejnákladnější rozpočtovou kapitolou je Všeobecná pokladní správa, která třeba zahrnuje platby státu na zdravotní pojištění za nevýdělečně činné skupiny obyvatelstva. Dalších 142 miliard odčerpá ministerstvo školství. Naopak nejméně peněz, téměř 60 milionů korun, vyhradil stát Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme