Čtvrtý mobilní operátor zatím do Česka nepřijde, frekvence vydražili ti současní

V Česku zatím nebude čtvrtý mobilní operátor. Rozhodla o tom dnes skončená aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě. Frekvence vydražili stávající operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone. Aukce přinese v příštím roce do státního rozpočtu přes osm a půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V aukci mohli přihazovat stávající operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone a dva zájemci o vstup na trh – Sazka Communications a Revolution Mobile.

„Český telekomunikační úřad vytvořil ideální podmínky pro vstup nového operátora na trh, ale této možnosti nikdo z těch nových hráčů nevyužil,“ uvedl mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE mluvil na Radiožurnálu mluvčí ČTÚ Martin Drtina

Vydražené kmitočty budou stávajícím operátorům přiděleny po zaplacení ceny na začátku roku 2014. T-Mobile by měl zaplatit za získané spektrum celkem 2,614 miliardy korun, Telefónica 2,802 miliardy a Vodafone 3,113 miliardy korun.

Cena za kmitočty je nižší, než se předpokládalo. Návrh státního rozpočtu počítá s příjmem o miliardu a půl vyšším.

Zákazníci by měli mít přístup k rychlému internetu v mobilech a tabletech už brzy. Podle mluvčího úřadu se tentokrát nebude opakovat pozdní nasazení technologie, jako tomu bylo v případě sítí 3G, které operátoři spustili teprve osm až devět let po získání příslušných kmitočtů.

„Tři úspěšní uchazeči o kmitočtové příděly musí do 30 měsíců pokrýt téměř polovinu okresů, zejména těch řídce osídlených, úřad ale předpokládá, že k nasazení této technologie dojde rychleji, než vyžadují ona rozvojová kritéria,“ podotkl Drtina.

Vysokorychlostní internet LTE | Foto: Michal Jindra

Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme