Čtyřhodinový výpadek obchodu Amazon v USA mohl firmu stát desítky milionů

V přepočtu na desítky milionů korun mohl firmu Amazon přijít čtyřhodinový výpadek jeho internetového obchodu ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amazon monitoruje svoje zaměstnance

Amazon monitoruje svoje zaměstnance | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic

O výpadku informoval server techcrunch. Stránky Amazonu sice fungovaly, ale v obchodě se nedalo vyhledávat, takže byl nepoužitelný.

Výpadek se týkal jen amerických serverů s příponou "com" a ne třeba britské, německé nebo francouzské mutace. Samotný Amazon se k závadě nevyjádřil, ani neupřesnil příčiny.

Odhadnout, kolik bude takový výpadek stát, se pokusil český server Connect. I během pouhých čtyř hodin má podle něj Amazon v průměru tržby převyšující 1,1 miliardy korun.

To ovšem nelze brát jako čistou ztrátu. Jednak částečně mimo provoz byla jen americká část obchodu, a tržby Amazonu zdaleka neplynou jen z internetového obchodu.

Navíc zprůměrovaná tržba v sobě zahrnuje Vánoce a další svátky, kdy lidé nakupují daleko víc než v době výpadku, což byl běžný všední čtvrtek od 6 do 10 hodin. V té době jsou tržby téměř jistě pod průměrem.

Lidé se také mohli vrátit ke svému nákupu později. Connect ale odhaduje, že i tak jsou ztráty v řádech desítek milionů korun.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme