Čtyři analytici ratingových agentur byli v Itálii obviněni z manipulace finančních trhů

Tři analytici agentury Standard & Poor‘s a jeden z agentury Moody‘s byli v Itálii obviněni z manipulace finančních trhů, ze zneužívání privilegovaných informací a také ze spekulací za účelem obohacení. Stalo se tak po razii italské finanční policie v sídlech společností v Miláně a v sídle úřadu pro kontrolu italské burzy Consob v Římě. K zásahu došlo v důsledku vyšetřování vedeného prokurátorem z města Trani a pochybnostem o regulérnosti hodnocení důvěryhodnosti italských bank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratingová agentura Moody´s

Ratingová agentura Moody´s | Zdroj: Reuters

Podnět k vyšetřování dala dvě spotřebitelská sdružení. Podle předsedy sdružení Adusbef Elia Lannutiho jsou americké ratingové agentury ve službách amerických bankovních kolosů a jejich soudy a hodnocení odpovídají zájmům těchto velkých bank.

Podle Lannutiho v dubnu a květnu tohoto roku poškodili italské banky neodůvodněným snížením hodnocení jejich důvěryhodnosti, čímž dali podnět k útoku finančních spekulantů.

Ratingové agentury jsou pod tlakem

Ratingové agentury se v posledních dnech ocitají pod stále větším tlakem ze strany států, které zápasí s dluhovou krizí a také bruselských politiků. Evropská komise také oživuje myšlenku na regulaci činnosti agentur.

Rating je nezávislé ověření schopnosti splácet dluhy, které slouží investorům k hodnocení rizika. V případě států rating určuje cenu, za kterou si vlády mohou půjčovat peníze na finančních trzích. Horší známka samozřejmě znamená, že za půjčku musí zaplatit vyšší úrok. Tím, jak ratingové agentury snižují známky zemí postižených dluhovou krizí jako je Řecko nebo Portugalsko, tak prodražují financování jejich dluhu a přibližují je možnému bankrotu.

Evropským politikům se nelíbí, že trojice největších agentur vlastně může rozhodovat o osudu ekonomik států a nenese za svá rozhodnutí skoro žádnou odpovědnost. Z Bruselu se tak ozývá volání po přísnějším dohledu nad agenturami. Regulátor by mohl například prověřovat jejich ‚podezřelá‘ rozhodnutí a také jim udělovat pokuty.

Způsob hodnocení je tajný

Není tak jasné, jestli agentury stanovují rating na základě nějakých matematických modelů, nebo třeba osobních úvah.

Evropským politikům také vadí, že trh ovládá takzvaná Velká trojka, tedy americké agentury Fitch, Standard & Poor's a Moody's. Předseda Evropské komise José Barroso proto teď oživil myšlenku na založení evropské ratingové agentury.

„Může vzniknout evropská agentura, může dávat elitní rating evropským státům, ale stejně to nikdo nebude brát v potaz. Investiční banky, fondy, všichni investoři se budou řídit podle vlastního rozumu. Je to myšlenka, která nic nevyřeší, kromě toho, že budeme mít vlastní agenturu, která nám dává lepší rating, ale nikdo ho nebude respektovat. Maximálně kromě těch evropských institucí,“ říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Vědunka Lunardi, Jan Piroch, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme