Čtyři evropské země dočasně zakázaly takzvaný short-selling

Evropské země podnikly další krok, jak uklidnit vystrašené finanční trhy. Francie včera večer zakázala na 15 dní takzvaný short-selling, tedy prodej nakrátko, týkající se akcií bank a dalších finančních společností. Podle evropského regulátora finančních trhů bude podobné opatření platit taky ve Španělsku, Itálii a Belgii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodník v Intesa Sanpaolo bank v Miláně. Burza. Ekonomika

Obchodník v Intesa Sanpaolo bank v Miláně. Burza. Ekonomika | Zdroj: Reuters

Bankovní domy v uvedených zemích jsou považovány za nejnáchylnější k současným turbulencím, což v posledních hodinách pocítila nejpalčivěji asi francouzská Société Generale.

Po dobu 15 dní bude zakázán short-selling, tedy spekulace s akciemi, které obchodník nevlastní, taky u BNP Paribas nebo španělských bank Santander a BBVA.

Podle šéfa francouzského burzovního dohledu Jeana-Pierra Jouyeta jde o velmi rozhodné opatření. K podobnému kroku sáhl americký regulátor v roce 2008 čtyři dny po pádu banky Lehman Brothers. Podle některých expertů je ale dočasný zákaz short-sellingu kontroverzní.

Analytik společnosti Patria Tomáš Vlk si myslí, že to může krátkodobě vést k omezení denních propadů trhů, v delším výhledu ale o funkčnosti tohoto řešení pochybuje.

„Můžeme zakázat krátkodobé prodeje, umlčet ratingové agentury a dělat podobné věci, ale připadá mi to jako umlčování poslů špatných zpráv. Celkově bych řekl, že zákaz krátkých prodejů může mít nějaký krátkodobý vliv, ale spíše potom prodlouží období nervozity, velké volatility a ve finále, pokud ta akcie má spadnout, tak toto opatření tomu nezabrání," tvrdí analytik Tomáš Vlk.

Jiří Hošek, Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme