Čtyřicítky by transformátory neměly přetížit, hrozí jen lokální výpadky elektřiny

Minulý měsíc vybuchly v Praze hned dvě trafostanice - v Hloubětíně a na Chodově. Obě události se přitom staly za horkých slunečných dnů. Pražská energetika i ČEPS tehdy vyloučily, že by na nehodu měly vliv vysoké teploty. Podle energetiků jsou transformátory odolné a i o víkendu, kdy meteorologové předpovídají až 40stupňová vedra, nehrozí vážnější potíže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transformátor vysokého napětí (ilustrační foto)

Transformátor vysokého napětí (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Lidé obecně v létě v posledních letech daleko více chladí, klimatizují a podobně, takže už dávno neplatí, že léto je pro energetiku jakýmsi obdobím klidu a nízké spotřeby. Spotřeba se postupně se zimou vyrovnává,“ vysvětluje Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky.

Vedra podle něj mohou mít vliv nejen na spotřebu, ale také na přehřívání transformátorů. „To se musí chladit samo o sobě a samozřejmě když je velké vedro, tak je to chlazení komplikovanější a náročnější.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Magdalény Medkové o odolnosti trasformátorů vysokého napětí proti vysokým vedrům

Právě rostoucí energetická spotřeba během léta ale podle Holubce podnítila zlepšení kvality technologií. „Transformátory jsou někde pod širým nebem, nebo jsou v zapouzdřených rozvodnách, je to chlazené speciálními olejovými chladidly. Je tam celá řada technologií, které upravují tyto teploty.“

I když spotřeba v létě roste, stále není tak extrémně vysoká jako třeba v polovině ledna. Na blížící se čtyřicetistupňová vedra tak energetici nechystají žádná mimořádná opatření.

„Protože největší vedro je hlášené na víkend, kdy se Praha vylidňuje a obecně je daleko menší spotřeba a větší klid, tak například o minulém víkendu, kdy byly také tropické třicítky, jsme měli špičkové odběry kolem 650 megawattů, takže proti absolutní zimní špičce jsme na polovičce,“ říká Petr Holubec z Pražské energetiky.

Potenciální vliv víkendových teplot na transformátory popřely i energetické společnosti ČEPS a ČEZ. Lokální potíže ale nastat mohou.

„Někdo překročí, co má nasmlouváno, protože si koupí nové klimatizace, takže může docházet k výpadkům, ale bez nějakých vážnějších následků,“ říká mluvčí ČEZu pro středočeský kraj Martin Sobotka.

Magdaléna Medková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme