Cukr zřejmě brzy zlevní. V zemích Evropské unie končí 'cukerné kvóty'

Evropské cukrovary čeká největší změna za posledních padesát let. Už od začátku října můžou vyrábět libovolné množství cukru. Končí totiž takzvané cukerné kvóty, které omezovaly nejen dodávky, ale také ceny cukrové řepy. České podniky se regulací řídily přesně 14 let. Teď ale rozšiřují svoje závody a navyšují výrobu. Změnu poznají i zákazníci. Podle odhadů společnosti Finlord totiž cukr zlevní přibližně o 5 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostka cukru

Kostka cukru | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, Mykl Roventine

Přibližně dvě stě let – tak dlouhá je tradice výroby cukru na našem území. Zatímco ještě v roce 1873 tu bylo 214 cukrovarů, dnes jich je v Česku jen sedm. Za úpadkem stála nejen privatizace, ale také vstup České republiky do Evropské unie. Třeba Miroslav Mikulík pracoval v cukrovaru přes třicet let. Výrobu ale zastavil tehdejší majitel - britsko-francouzská společnost.

Máte rádi sladké? Zvýšený příjem cukru může vést k depresi, zjistili vědci

Číst článek

„Už počítali, že si vezmou kvótu cukru do Francie, aby mohli oni vyrábět a prodávat. A tady ty cukrovary postupně utlumili. Jako první šel Brodek, potom Kojetín, Němčice a také Hrochův Týnec. Všechny cukrovary zrušili a zbourali,“ říká.

To naopak třeba společnost Tereos TTD všechny nástrahy ustála a dnes je největším cukrovarem v Česku. Doteď podnik vyráběl 210 tisíc tun cukru ročně. Víc prodávat nemohl, zakazovaly mu to evropské kvóty. Se začátkem října se ale situace změní.

Podle předsedy představenstva Oldřicha Reinbergra podnik už brzy navýší produkci zhruba o 150 tisíc tun za rok. „My bychom rádi zvedli produkci a využili tuto dobu k tomu, abychom obsadili deficitní trhy, které jsou kolem nás, jako je Slovensko, Maďarsko. Vozíme cukry i do Rakouska a částečně do Německa. Rádi bychom to portfolio stabilizovali a prodávali tam víc. Díky tomu, že už nemáme kvótu.“

Trend platí po celé Evropě

A podobné plány mají i ostatní cukrovary po celé Evropě. V letošním roce většina členských zemí navýšila osevní plochy cukrové řepy. A to zhruba o pětinu. Zvýšil se také počet pěstitelů řepy. Například v Česku jich za poslední rok přibyla zhruba stovka. S koncem regulace se proto očekává, že na trhu bude přebytek cukru.

„Výsledkem samozřejmě musí být vyšší výroba cukru. A vzhledem k tomu, že proti tomu působí tlak různých nutričních specialistů, dietářů a zdravotníků na snižování obsahu cukru v potravinách, tak to bude znamenat, že cukru bude přebytek a cena půjde dolů. Už teď také částečně jde. Cukr by měl být o letošních Vánocích jedna z mála základních potravin, která nepodraží,“ upozorňuje agrární analytik Petr Havel.

Cukrovary se proto obávají, aby nedopadly jako mlékárny. Před dvěma lety - tedy ihned po zrušení mléčných kvót - totiž chovatelé krav navýšili produkci mléka. Jenže kvůli přebytku na trhu se snížily ceny a výroba pak byla ztrátová. Konec kvót tak může ohrozit i cukrový byznys v Česku.

„Může to ohrozit naše pěstitele, protože pokles ceny by se projevil až v ceně cukrovky, která se vykupuje. Zatím je to v podstatě tak, že se předpokládá snížení cen a nižší ziskovost anebo vlastně pokles na hladinu rentability,“ upozornil nedávno prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Přestože v Česku funguje jen sedm cukrovarů, produkce se neustále navyšuje. Jen loni sjelo z výrobních linek přes 620 tisíc tun cukru - tedy nejvíc za posledních třicet let. Zboží ale nezůstává jen na domácím trhu - vyváží se hlavně do Evropy nebo na Blízký a Střední východ. 

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme