Cupka chce Sazku prodat ve výběrovém řízení. Možná do měsíce a půl

Loterijní společnost Sazka nemusí skončit v dražbě. Server Aktuálně.cz zjistil, že insolvenční správce Sazky Josef Cupka navrhl prodat firmu ve výběrovém řízení. Tvrdí, že je to stejné jako dražba, jen rychlejší. Rozhodující bude, co řekne pražský Městský soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka.

Sazka. | Foto: Emanuel Macoun

„Zákon zná tři způsoby prodeje, přímý prodej, dražba a mimo dražbu. Nyní mluvíme o prodeji mimo dražbu, říkáme tomu prodej správcem. Tento prodej je jednodušší v tom, že správce má celou dobu pod kontrolou peníze, tedy jistinu a potom i částku, kterou vítěz nabídne. Znamená to, že peníze může hned vyplácet věřitelům. Ovšem u dražby má peníze u sebe dražebník a má povinnost až do 90 dnů od přiklepnutí převést částku na správce,“ vysvětluje právník a předseda basketbalového svazu Miroslav Jansta, v čem je prodej ve výběrovém řízení jednodušší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném prodeji sazky ve výběrovém řízení mluvil na radiožurnálu právník a předseda basketbalového svazu Miroslav Jansta

„Z pohledu sportovních svazů by bylo lepší, kdyby se to prodávalo a bylo to pod kontrolou hlavního akcionáře, což hlavní akcionář, ČSTV, nezvládl. Předsedové všech svazů a jednot se nyní bohužel mohou jen dívat na to, kdo to vydraží a jak to bude spravovat. Jestli bude tento majetek spravovat lépe, než jsme ho spravovali my, respektive naši zástupci,“ pokračuje Jansta.

Jedinou podmínkou účasti ve výběrovém řízení má být složení půlmiliardové jistiny.

„Musíme si uvědomit, co se kupuje. Kupuje se nějaká historie, nějaký název, prodejní síť asi šesti tisíc terminálů. Jde o to, kolik za to případný kupec nabídne. Mezitím se ztratil čas. V průběhu řízení šla Sazka s tržbami na 10 až 15 procent původních tržeb. Navíc se objevili konkurenti. To všechno se odráží na ceně,“ uvádí Miroslav Jansta.

Podle něj čím dříve k prodeji Sazky dojde, tím lépe. Buď si ji koupí někdo z konkurentů nebo někdo jiný, kdo bude muset s konkurencí bojovat a pak bude potřebovat co nejvíce času na vytvoření nové strategie.

Podle insolvenčního správce by Sazka mohla znát nového majitele do šesti týdnů. Jansta se domnívá, že to může být dokonce i dřív, záleží na podmínkách, které odsouhlasí soud.

Penta je proti

Penta namítá, že obálková metoda není dostatečně transparentní metoda prodeje, že dražba by byla lepší. Nicméně věřitelský výbor je jiného názoru, naopak považuje výběrové řízení za cestu k rychlejšímu prodeji bez obstrukcí.

Sazku pak dostane ten, kdo do obálky napíše cifru s nejvyšší částkou, kterou je ochoten za loterijní firmu zaplatit. Odpadá tam riziko jako u dražeb, že dražba může být zmařena, nebo že někteří věřitelé budou chtít poškodit skutečné zájemce o koupi firmy a proto budou cenu šponovat do nereálných částek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k návrhu insolvenční správce Sazky Josefa Cupky zjišťoval redaktor Martin Drtina

Tomu má u vvýběrového řízení zamezit vysoká kauce, kterou musí každý zájemce o Sazku dopředu složit u banky. Je to půlmiliardová jistota, teprve po jejím uhrazení se zájemci dozvědí podrobnosti tendru.

Zatím o Sazku projevili její věřitelé PPF a KKCG a také konkurenční Fortuna. Ta by v původně uvažované dražbě nabídla tři a půl miliardy korun. Její vlastník společnost Penta pak nabídla za loterijní část firmy jen dvě a půl miliardy.

Jan Pokorný, Martin Drtina, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme