CVVM: Češi se považují za bohatší, s příjmem snadno vychází 54 procent domácností

Se svým příjmem vychází snadno 54 procent českých domácností. Je to nejvyšší podíl od začátku měření v roce 2002. Naopak nejnižší je podíl domácností, které se za posledních 12 měsíců ocitly ve velmi obtížné finanční situaci, a rovněž těch, které se považují za chudé. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince (ilustrační foto)

U příjmu domácnosti do 20 tisíc korun se většina lidí označuje za chudé. V rozpětí od 20 do 50 tisíc korun se pak téměř tři čtvrtiny lidí řadí mezi „ani chudé, ani bohaté“. | Foto: PublicDomainPictures | Zdroj: pixabay.com | CC0 1.0

„Obecně lze shrnout, že v mínění o příjmech domácností, resp. chudobě, dochází ke kontinuálnímu zlepšování situace od roku 2012, přičemž rok 2018 představuje nejkladnější hodnocení za celou dobu,“ uvedlo CVVM.

Lidí bez práce je nejméně od června roku 1997, nezaměstnanost klesla na 2,8 procenta

Číst článek

Obtížně se svým příjmem nyní vychází 43 procent domácností, za chudou se považuje 22 procent domácností a ve velmi obtížné situaci se jich za posledních 12 měsíců ocitlo 21 procent.

Zhruba dvě třetiny domácností se z hlediska chudoby či bohatství hodnotí jako domácnost „ani chudá, ani bohatá“.

„Zařazení mezi chudé či bohaté pochopitelně souvisí s příjmy domácnosti, jež jsou ovlivněny socioekonomickým statusem, který souvisí s dosaženým vzděláním, postavením v zaměstnání, případně s podnikatelskými aktivitami, ale třeba též i s věkem,“ sdělilo CVVM.

Jako chudou vidí svou domácnost 32 procent lidí ve věku nad 60 let, což je vyšší podíl než v ostatních věkových skupinách.

Ani chudí ani bohatí

U příjmu domácnosti do 20 tisíc korun se většina lidí označuje za chudé. V rozpětí od 20 do 50 tisíc korun se pak téměř tři čtvrtiny lidí řadí mezi „ani chudé, ani bohaté“.

Při příjmu nad 50 tisíc korun jejich podíl klesá na dvě třetiny, pouze pět procent domácností se ale v takovém případě považuje za chudé.

Analytici: Říjnové zpomalení inflace může pozastavit růst úrokových sazeb

Číst článek

Základní potřeby, jako je jídlo či oblečení, zvládá z příjmu pokrývat 92 procent domácností. Téměř čtyři pětiny lidí rovněž nemají potíže s úhradou zdravotní péče, léků a zdravotních pomůcek.

Příjem také většinou stačí na financování zájmů a koníčků a polovina domácností zvládá nakupovat kvalitnější potraviny.

V dalších případech ale už podíl kladných odpovědí 50 procent nepřesáhl. Lidé tak mají spíše problém spořit, podporovat rodinu dětí a rodiče, trávit dovolenou v zahraničí, a především nakupovat luxusní zboží. Tři čtvrtiny lidí si ze svého příjmu nemohou luxusní zboží dovolit.

Průzkum se uskutečnil od 13. do 26. října a zúčastnilo se ho 1023 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme