ČEZ od ledna výrazně zvýší ceny elektřiny. Zákazníci bez zafixované sazby si připlatí 8 procent

Energetická společnost ČEZ zdraží od Nového roku části zákazníků elektřinu o osm procent. Půjde o lidi, kteří nemají zafixovány ceny, elektřinou netopí a neohřívají pomocí ní vodu. Pro většinu z nich půjde o méně než 40 korun měsíčně. V úterý to řekl mluvčí společnosti Roman Gazdík.

Aktualizováno Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Zdroj: Reuters

Důvodem je podle něj další růst cen na velkoobchodních burzách. O jaký podíl klientů jde, mluvčí nespecifikoval. Uvedl pouze, že cenu elektřiny u ČEZ zafixovanou zhruba 40 procent zákazníků.

Válka o akcie ČEZ. Beneš se pustil do miliardáře Tkáče

Číst článek

Firma zdražuje kvůli rostoucím velkoobchodním cenám podruhé v letošním roce. Od června navýšila cenu elektřiny zákazníkům bez fixace ceny – a to v průměru o čtyři procenta. Z podobných důvodů zvýšili letos ceny nefixovaných produktů prakticky všichni další dodavatelé.

„Ze zkušenosti víme, že další obchodníci s úpravou ceníků čekají na nás a očekáváme, že zdraží v blízké době,“ uvedl Gazdík.

Zároveň upozornil, že ceny elektřiny na burze za posledních 12 měsíců stouply o více než polovinu, proti roku 2016 jsou pak téměř trojnásobné. Například cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2019, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, činí nyní přes 52 eur (1352 Kč) za megawatthodinu. Roste také cena plynu, na téže burze stoupla meziročně zhruba o čtvrtinu.

Růst cen povolenek

„Růst cen komodit je důsledkem toho, že se ekonomice daří, po komoditách je poptávka díky rostoucímu světovému hospodářství. Rostou tak ceny ropy, uhlí i plynu – tedy i cena elektřiny, jejíž růst je navíc výrazně posílen i růstem ceny emisní povolenky,“ uvedl mluvčí.

Myslíme si, že jsme technicky schopni udržet elektrárnu Dukovany v chodu 60 let, tvrdí ČEZ

Číst článek

Elektřinu a plyn od ČEZ podle něj celkem v Česku odebírá asi 2,7 milionu odběratelů, údaj pouze za elektřinu firma nezveřejňuje.

U plynu podle Gazdíka ČEZ aktuálně změnu cen nechystá. „Ceny plynu na burzách opravdu výrazně rostou, v tuto chvíli ale ceníky neupravujeme. Před loňskou topnou sezonou jsme zlevnili o 14 až 20 procent a tyto ceny v současnosti držíme,“ dodal.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Firmě loni meziročně vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. Tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme