Czech Coal znovu odmítl návrh Elektráren Opatovice. Dodávky tepla jsou stále ohroženy

Spor o dodávky tepla na východě Čech nekončí. Ani dnes se Elektrárna Opatovice nedomluvila se společností Czech Coal na nové smlouvě. Těžařská firma zastavila přísun uhlí do elektrárny začátkem června, na příkaz soudu ale dodávky později obnovila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda dozorčí rady společnosti Elektrárny Opatovice Mirek Topolánek

Předseda dozorčí rady společnosti Elektrárny Opatovice Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Starou smlouvu Czech Coal vypověděl s tím, že mu elektrárna dluží půl miliardy korun. Teplárna to ale odmítá, prý má naopak přeplatek.

Dodávky tepla pro 60 tisíc domácností a mnoho firem na Pardubicku a Královéhradecku tak zatím řeší současná smlouva. Těžaři chtějí o podmínkách té nové dál jednat. Czech Coal dnešní odmítnutí zdůvodnila tím, že návrh elektráren byl ultimativní, neusiloval o smírné řešení sporu a neodpovídal předchozím ústním dohodám.

Místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dientsl hodnotí přístup Elektráren Opatovice jako neseriózní.

„Tento návrh versus to, co bylo dohadováno, versus vyjádření nám přijde zmatečné. Proto navrhujeme, abychom se s Opatovicemi vrátili k jednacímu stolu a to bez triků a ultimát. A vážně se bavili o tom, kolik uhlí je potřeba pro výrobu tepla a teplé vody společností Elektrárny Opatovice,“ uvedl Dientsl.

Czech Coal zdůrazňuje, že nehrozí výpadky výroby tepla. Uhlí do Opatovic dodává a podle výpočtu těžařů by dodávky měly teplárně stačit na více než rok provozu.

Jitka Hanžlová, pir, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme