Czech Top 100: Tržby vloni klesly třetině českých firem

Nejvýznamnějším českým podnikem roku 2008 je podle žebříčku CZECH TOP 100 opět Škoda Auto s tržbami 200,2 miliardy korun. Z ankety zároveň vyplývá, že pokles tržeb loni vykázala třetina ze stovky firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto v Mladé Boleslavi

Škoda Auto v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

Zisk podnikům v součtu meziročně klesl o 15 procent na 212 miliard korun. Tržby se meziročně snížily o půl procenta na 2,44 bilionu korun.

Problémy evropských ekonomik se loni významně promítly i do hospodaření vítězného podniku, uvedla prorektorka Vysoké školy ekonomické Stanislava Hronová, která se na sestavování žebříčku podílela.

"Škoda Auto vykázala zároveň třetí nejvyšší pokles tržeb po společnostech Siemens a České dráhy, nejvyšší pokles zisku - asi o šest a půl miliardy, druhý nejvyšší pokles exportu - asi o 19 miliard. Takže je vidět, že ne jedné straně si udržela své postavení na čele všech českých podniků, ale zároveň už jsou tam vidět určité symptomy, které se v českém průmyslu projevovaly v roce 2008," vysvětlila Hronová.

Druhé pořadí v žebříčku, která je sestavován od roku 1995 na základě ekonomických údajů poskytnutých firmami, obhájila energetická skupina ČEZ s hodnotou tržeb 181,6 miliardy korun. Na třetím místě skončil plynárenský holding RWE Transgas, který vykázal objem 108,5 miliardy korun.

O výsledcích ankety Czech Top 100 jsme podrobně hovořili v publicistické části poledních Ozvěn dne. Záznam pořadu si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme