CzechInvest ocenil nejlepší investorské počiny. Vítězi jsou Škoda Auto i Nošovice

Česká republika zná svého nejúspěšnějšího investora dvacetiletí. Je jím Škoda Auto. Rozhodnuto bylo v soutěži, kterou organizuje agentura CzechInvest. Známé je už také jméno nejúspěšnější podnikatelské nemovitosti dvacetiletí. Stala se jí průmyslová zóna Nošovice. Soutěž o nejlepší investorské počiny dvou dekád uspořádal CzechInvest při příležitosti oslav dvaceti let existence na českém trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánek Škoda Auto na autosalónu

Stánek Škoda Auto na autosalónu | Foto: Petr Jansa

Agentura CzechInvest vznikla v roce 1992 jako podpora pro zahraniční investory v České republice.

„Za těch 20 let agentura CzechInvest zprostředkovala dohromady 1991 investičních projektů za dohromady více než 720 miliard korun. To znamená více než 230 tisíc nových dlouhodobých pracovních míst,“ shrnuje pro Rádio Česko působení formy na českém trhu Petr Očko, který je momentálně pověřen jejím vedením.

Na začátku devadesátých let CzechInvest lákal zahraniční investory především na nabídky privatizace. Jeho úloha se ale samozřejmě postupem času měnila. Přišel například program podpory průmyslových zón. Ten měl za úkol přilákat nové zahraniční investory do oblastí, kde často existoval problém s vysokou nezaměstnaností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slavnostím večeru vyhlašování výsledků soutěže agentura Czech Invest natáčela redaktorka Barbora Kreuzerová

Velkou výzvou jsou také investiční pobídky, u kterých je CzechInvest hlavním zprostředkovatelem.

„Třeba sleva na dani nemá jako by negativní dopady. Samozřejmě krátkodobě má, ale dlouhodobě jsou přínosy investičních pobídek mnohonásobně převýšeny přínosem, který investice přinese pro Českou republiku,“ vyvrací Petr Očko názor, že by se tento systém lákání zahraničních investorů nevyplácel.

Zahraniční investoři, kteří by pak měli přispívat daněmi do českého rozpočtu se často usidlují v průmyslových zónách, které pro ně mají své výhody: například připravenou infrastrukturu nebo vyřešené vlastnictví pozemků.

Na Nošovice je krize krátká

Jedna z těchto zón byla dokonce CzechInvestem oceněna jako podnikatelská nemovitost posledních dvaceti let. Jedná se o moravskoslezské Nošovice.

„Zóna byla připravována primárně pro výstavbu zcela nové automobilky Hyundai na území České republiky. Celý projekt se zdařil na 260 hektarech. Dnes je vytvořeno 4800 pracovních míst. Co je podstatné, tak 96 procent zaměstnanců v zóně jsou lidé, kteří žijí v našem regionu,“ historii Nošovic stručně přibližuje 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Zatímco například z ústeckého průmyslového parku Triangle nejspíš odejde společnost Panasonic, kapacita Nošovic je ze strany investorů plně využitá.

Továrna Hyundai Nošovice | Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Zásadněji zóně, převážně závislé na automobilovém průmyslu, neuškodila ani ekonomická a později dluhová krize.

„Je to takový malý ekonomický zázrak. V době recese, kdy světové automobilky omezovaly výrobu, v Nošovicích se otevíraly další provozy a nabírali další zaměstnanci. Možná je to dáno také tím, že je to jediná stoprocentně asijská automobilka – nebo v té době byla jediná – na území Evropy. Jejich obchodní politika a expanze na evropské trhy byla spojena právě s naší nošovickým závodem,“ pokračuje Miroslav Novák.

Soutěž pořádaná agenturou CzechInvest ale neměla jen kategorie oceňující přínos za posledních dvacet let. Vyhlášena byla také třeba podnikatelská nemovitost roku 2011. Tou se v kategorii High-tech stalo Jihomoravské inovační centrum, které působí tak trochu jako inkubátor později globálně působících společností.

Investor roku a investor dvacetiletí

Investorem roku ve zpracovatelském průmyslu se za minulý rok se stala společnost Johnson Controls, která vyrábí plastové součástky do aut v zóně Triangle.

Investorem za celé dvacetiletí se pak stala společnost Škoda Auto.

„Částka za posledních 20 let představuje zhruba 250 miliard korun nejen do rozvoje našich výrobních kapacit, ale – co bych chtěl podtrhnout – i do rozvoje našich dílových kapacit. Myslím, že je velice důležité věnovat podstatnou část investic do rozvoje lidských zdrojů, do zvyšování vzdělání, do zvyšování kompetencí,“ vyčísluje člene představenstva se zodpovědností za oblast Řízení lidských zdroj Bohdan Wojnar částku, kterou Škoda Auto investorsky do České republiky přispěla.

A právě přidaná hodnota investic a investičních záměrů je budoucnost, kterou by se chtěl dál ubírat i CzechInvest.

Budovu CzechInvestu prohledává policie | Foto: ČTK

„Jako trend předpokládám do budoucna objemově menší investice. Nicméně investice s větší přidanou hodnotou – to znamená s větší vazbou na výzkum a vývoj, větší technologickou přidanou hodnotou, s větším inovačním potenciálem,“ zavírá Petr Očko.

Ke slovům pověřeného ředitele CzechInvestu Petra Očka ještě doplňme vítěze v kategorii investor roku 2011 s největším inovačním potenciálem. Tuto cenu si odnesl Výzkumný ústav železniční za rekonstrukci testovací tratě pro železniční vozidla. Na dráze, jejíž modernizace si vyžádala 450 milionů korun, testují nové vlaky země z celé Evropy. Po trati mohou soupravy jezdit rychlostí až 230 km za hodinu.

Barbora Kreuzerová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme