CzechTrade bude na některých ambasádách působit odděleně od diplomatů

Ministerstvo zahraničí vydalo nařízení, podle kterého musí být na ambasádách důsledně oddělené prostory, kde působí diplomaté, a ty, které slouží vládní agentuře CzechTrade. Píše o tom deník E15. Týkat by se to mělo i automobilů, které budou muset přeregistrovat značku tak, aby nejezdily pod diplomatickou ochranou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministerstvo zahraničních věcí

ministerstvo zahraničních věcí | Foto: Marián Vojtek

Pracovníkům agentury podle deníku hrozí, že kvůli jinému režimu budou muset z ambasád úplně odejít.

To poněkud kontrastuje s červnovou dohodou mezi resorty zahraničí a průmyslu a obchodu, jejímž cílem je lepší podpora pro české exportéry a spolupráce při získávání zahraničních investorů.

Oddělování pracovišť diplomatů od pracovníků Czech Tradu však zřejmě nebude plošné. Jak uvedl pro Český rozhlas mluvčí ministerstva zahraničí David Frous, mělo by se to týkat jen některých vyslanectví.

„V několika málo případech musíme dbát i na to, abychom plnili náležitosti zákona 412 z roku 2005 o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti. A v těchto opravdu velmi omezených případech řešíme otázku případného přemístění kanceláře CzechTradu do jiných prostor v rámci daného velvyslanectví,“ uvedl Frous.

CzechTrade a CzechInvest - zahraniční mimoevropská zastoupení | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme