D1 se prodloužila o nový úsek mezi Vyškovem a Vrchoslavicemi

Síť dálnic v Česku dnes zaznamená největší přírůstek za několik posledních let. Řidiči totiž mohou využívat nový, téměř osmnáctikilometrový úsek dálnice D1 z Vyškova do Vrchoslavic. Jeho výstavba trvala skoro pět let a stála šest miliard korun. Přínos nové části dálnice ale bude zatím zřejmě jen částečný. V tuto chvíli totiž končí zhruba v polovině trasy mezi Vyškovem a Kroměříží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1

Dálnice D1 | Foto: www.rsd.cz

Po dokončení navazujících úseků se ale situace změní. U Hulína vyroste důležitá dálniční křižovatka se směry na Ostravu a Polsko, Zlín a Slovensko a Břeclav. Zejména pro Zlínsko, ležící zatím stranou všech kapacitních tras, to bude mít zásadní význam. Současný úsek dálnice kromě motoristů uvítají především obyvatelé Ivanovic na Hané, kde dosud tranzitní doprava vedla středem města.

Podle hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše je to historický okamžik, na který celý region čekal dvacet let: "Pro nás to znamená, že se konečně přibližujeme transevropským sítím, které spojují průmyslový a vyspělý svět. Já se domnívám, že je to také dobrý signál investorům, kteří mají zájem o lidskou pracovní sílu v našem regionu, aby mohli investovat, a že to také poslouží našim lidem, kteří snadněji najdou práci," doufá hejtman.

Nový úsek dálnice stál 5 miliard a 727 miliónů korun a podle mluvčí ministerstva dopravy Marcely Žižkové odpovídá moderním evropským parametrům.

"Je na něm celkem 24 mostů, z toho 13 dálničních. Obyvatele okolních vesnic bude chránit 8 protihlukových stěn a 4 protihlukové valy. Na provoz na tomto úseku bude dohlížet celkem pět kamer, které budou svedeny do nově vybudovaného dispečinku v Ivanovicích na Hané," řekla Českému rozhlasu Žižková.

Jana Zemanová, Ivan Holas, Ondřej Kubala, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme