Dají Valoni smlouvě CETA šanci? Jednání o obchodní dohodě vrcholí

Belgická vláda se má do pondělního večera dohodnout s Valonskem na smlouvě CETA. Jinak podpis obchodní dohody Evropské unie s Kanadou padne. Vyjednává se přitom už sedm let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce lidí v Bruselu demonstrovaly proti uzavření obchodních dohod CETA a TTIP (snímek z 20. září)

Tisíce lidí v Bruselu demonstrovaly proti uzavření obchodních dohod CETA a TTIP (snímek z 20. září) | Zdroj: Reuters

Evropská unie dala belgické vládě ultimátum - do pondělního večera musí přesvědčit regionální Valonsko, aby smlouvu CETA přestalo blokovat. Pokud se jí to nepodaří, podpis plánovaný na čtvrtek v Bruselu zřejmě definitivně zkrachuje.

Bez valonského souhlasu totiž belgická vláda nemůže dohodu podpořit a bez její účasti ji následně nemůže unie s Kanadou podepsat. K tomu je totiž nutný souhlas všech členských států.

Německo může schválit dohodu o volném obchodu s Kanadou. Ústavní soud stížnosti zamítl

Číst článek

Předseda Evropské rady Donald Tusk už vyjádřil obavu o pověst Evropské unie, pokud se smlouvu CETA nepodaří podepsat. Tomu přitom brání jen odpor 3,5milionového belgického Valonska. To se bojí dopadů smlouvy na pracovní místa nebo kvalitu zboží. Regionální parlament a vláda ve Valonsku odmítly smlouvu CETA v polovině září a nechtějí přistoupit ani na kompromisní návrhy, které jim poté předložila Evropská komise.

Po pátečním jednání s valonským premiérem Paulem Magnetten prohlásila kanadská ministryně obchodu Chrystia Freelandová rozhovory za zkrachované. Po víkendových jednáních v Bruselu jim ale ještě svitla naděje na úspěšný konec.

Evropská unie a Kanada domlouvaly smlouvu CETA sedm let. Od jejího podpisu a zrušení téměř všech celních bariér si obě strany slibují výrazný nárůst vzájemného obchodu a vytvoření nových pracovních míst.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme