Dalajlama ohrozil české zemědělce. Hermanův podraz zhoršil podmínky vývozu do Číny. Odvolejte ho, žádá Sobotku odborový svaz

Setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou má dohru i mezi zemědělci. Herman svým činem zhoršil obchodní podmínky vývozu zemědělských komodit do Číny, tvrdí předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek. Herman jako nedůvěryhodný ministr české vlády by měl sám odstoupit, nebo být odvolán premiérem Bohuslavem Sobotkou, žádá svaz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Herman

Daniel Herman | Foto: Martin Svozílek

„Jeho bezprecedentní podraz, který vyústil ve znevěrohodnění České republiky v zahraničí, způsobil, že se zhoršily obchodní podmínky zemědělských komodit při vývozu do Číny, které jsou již tak postiženy embargem vývozu do Ruské federace,“ stojí v prohlášení Dufka zveřejněném ve středu na stránkách Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR.

Partnerství s Čínou: minus 422 miliard, vývoz klesá a na velké investice se čeká

Číst článek

Svaz tímto prohlášením upozorňuje premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), že Herman je nedůvěryhodným členem vlády. V případě, že sám neodstoupí, žádá svaz Sobotku Hermanovo odvolání.

„Všichni bychom měli mít na paměti, že jednou ze zásad demokracie je čestné jednání a dodržování uzavřených dohod,“ píše Dufek dále v prohlášení.

Po říjnové schůzce Hermana s dalajlamou vydali prezident, premiér a předsedové obou parlamentních komor prohlášení o vztazích s Čínou, ve kterém se od jeho postupu distancovali. Kritici prohlášení tvrdí, že je projevem vazalství Česka. Zaorálek o víkendu řekl, že prohlášení bylo nutné.

Čína následně oznámila, že prohlášení zaznamenala, cení si závazků, které z něj vyplývají, a očekává, že se projeví také v činech. „Čína doufá, že příslušné země budou dodržovat politiku jedné Číny a opatrně zacházet s otázkami týkajícími se Tibetu, aby byl zajištěn zdravý vývoj bilaterálních vztahů,“ prohlásil podle serveru China.org mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. Doplnil také, že „Čína se rozhodně staví proti jakýmkoli formám kontaktu mezi činiteli jakékoli země a 14. dalajlamou.“

Čeští exportéři potravin se snaží uchytit v Číně. Snadné to není, ale jde to

Číst článek

Potřeba rozvíjet byznys se často uvádí jako důvod vstřícné politiky vůči Číně a vzniku strategického partnerství mezi oběma zeměmi.

Jak ale ukazuje statistika, propast mezi velikostí dovozu z Číny a našeho exportu na čínský trh se nijak nezmenšuje. Spíše naopak. Politiky tolik podporovaný vývoz Česka do Číny dosáhl loni hodnoty zhruba pouze 45 miliard korun, zatímco z Číny k nám se dovezlo zboží za 467 miliard korun.

Na čínský trh se snaží dostat i potravinářské firmy. Úspěch zaznamenala jihočeská Madeta. Do Číny má vozit sušené a trvanlivé mléko - ročně za 100 milionu korun. Partnerem Madety je čtvrtá největší potravinářská firma v Číně.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme