Dálnice přes unikátní rašeliniště rozděluje polskou veřejnost

V Polsku dnes zahájí stavbu kontroverzního viaduktu přes unikátní rašeliniště v Údolí řeky Rospudy na severovýchodě země. Brusel hodlá požádat evropský soud, aby stavbu zastavil, protože je podle něj v rozporu s programem ochrany přírody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba dálnice

stavba dálnice | Foto: Jan Rosenauer

Plánovaný obchvat města Augustow rozdělil polskou veřejnost. Obyvatelé Augustowa se už nemohou dočkat, až z jejich města zmizí kolony kamionů mířících do Pobaltských zemí: "Chceme obchvat, ať už povede tudy nebo jinudy. Jde nám o to, aby naše děti mohly bezpečně přejít přes ulici."

Podle ochránců přírody dálnice zničí poslední nedotčené rašeliniště v Evropě. Ekologové navrhují trasu, která bude k přírodě šetrnější. Ministr životního prostředí ale potvrdil, že stavební práce začnou už dnes. Hnutí Greenpeace a strana Zelených plánují protesty.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme