Další čínská banka v Česku. ICBC získala licenci od České národní banky

Obří čínská banka ICBC získala licenci pro zřízení pobočky zahraniční banky v Česku. Na dotaz Radiožurnálu to potvrdil mluvčí České národní banky Marek Zeman. „Získali ji na základě řádného licenčního procesu,“ dodal.

Praha (Aktualizováno: 17:14 11. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo čínské banky ICBC

Logo čínské banky ICBC | Zdroj: Reuters

ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) založil čínský stát a nyní patří k největším bankám světa. S jejím šéfem Ji Huimanem se má také nyní během své návštěvy v Číně setkat prezident Miloš Zeman. Schůzku s nejvyšším představitelem banky potvrdil na svém webu i Hrad, kde zveřejnil hlavní body prezidentova šestidenního programu. Sejít se mají v sobotu dopoledne.

Podle podrobnějšího plánu jednání, který má Radiožurnál k dispozici, by se poté ale mělo uskutečnit ještě další setkání, a to v navazujícím Fóru pro čínské a české finanční instituce a byznys.

Na něm má mít projev prezident Zeman a šéf čínského finančního regulátora CBRC. Po něm je podle předpokládaného programu z minulého týdne bod nazvaný „Licence pro ICBC – obřad". Účastnit se ho má guvernér ČNB Jiří Rusnok a šéf ICBC Huiman. Podle mluvčího ČNB se ale nejedná o to, že by guvernér Rusnok osobně a slavnostně licenci šéfovi banky předával. „Je vždy na konkrétním subjektu, jakým způsobem oznámí udělení licence. My to standardně neděláme. Licenci pro působení v ČR banka získala v řádném licenčním řízení," uvedl.

Mluvčí centrální banky však zdůraznil, že pracovní cesta guvernéra a viceguvernéra byla plánovaná dlouho dopředu a navazuje na jejich pracovní cestu v Japonsku. "ICBC jako největší banka světa dostala licenci pro svoji pobočku v ČR po více než roce licenčního řízení," upřesnil Zeman. Podle jeho slov ale s návštěvou vedení ČNB nesouvisí a jde "čistě o časovou souvislost".

Zeman se připravuje na cestu do Číny. Setká se s Putinem a Si Ťin-pchingem

Číst článek

Svůj záměr otevřít si pobočku v Česku a požádat o licenci pro činnost na tuzemském bankovním trhu nicméně oznámila ICBC už loni v červnu, po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Během jeho tehdejší návštěvy také podepsal dnes už bývalý šéf Úřadu vlády Tomáš Prouza s čínským zástupcem banky memorandum o porozumění. „Tato pobočka by měla znamenat nejen obsluhu České republiky, ale i některých dalších zemí, kde doposud ICBC své zastoupení nemá," uvedl loni po podpisu memoranda předseda vlády Sobotka. Loni v listopadu s bankou podepsala memorandum o spolupráci také tuzemská státní Česká exportní banka.

ICBC má v Evropě už pět poboček, ve Francii, Belgii, Nizozemsku, Lucembursku a Španělsku. V posledně jmenované zemi se mimochodem banka dostala do reputačních potíží, kdy na začátku loňského roku španělská policie zatkla několik manažerů této pobočky v rámci vyšetřování údajného praní špinavých peněz a daňových podvodů.

Bílé místo na Zemanově čínském seznamu? Měl letět i Pelta, ale je ve vazbě

Číst článek

Zajímavé pozadí měl i loňský podpis memoranda mezi bankou a českým Úřadem vlády. Podle týdeníku Respekt mu předcházel rozruch související právě s žádostí o licenci. V původním návrhu čínské strany totiž údajně stálo, že Úřad české vlády mimo jiné slibuje k pomoci dokončit žádost banky o zřízení pražské pobočky – neboli k získání licence v Česku. Návrh memoranda Prouza rozeslal k vyjádřením ministerstvům i samotné ČNB, která se však proti jakékoliv pomoci ohradila. „Od záměru Úřadu vlády takové memorandum uzavřít jsme se důrazně distancovali. V licenčních řízeních přistupujeme ke všem žadatelům rovně a nestranně bez jakéhokoli preferenčního zacházení," řekl tehdy Respektu mluvčí Zeman. Z memoranda pak údajně jakýkoliv příslib podpory vypadl.

Bankovní kolos ICBC je pro Česko zajímavý také díky tomu, že právě tato banka založila speciální investiční fond. Ten by měl financovat velké infrastrukturní projekty ve východní Evropě, a to v návaznosti na čínský strategický projekt Nové hedvábné stezky. Česká strana dříve usilovala o to, aby měl fond sídlo v Praze. Představa Číny byla taková, že by do fondu mělo celkově natéct zhruba 10 miliard dolarů, z toho sama banka by dodala miliardu. O ostatní by se měly podělit východoevropské státy. Vláda ale odmítla, že by do fondu dával peníze stát, spekulovalo se tak o finančních skupinách JT nebo PPF. Jejich majitelé, jak Patrik Tkáč, tak i Petr Kellner a Jiří Šmejc, se také mají nyní během Zemanovy návštěvy v Číně účastnit kulatého stolu s představiteli fondu, banky ICBC a finančního regulátora CBRC v rámci Fóra pro čínské a české finanční instituce a byznys.

Kromě ICBC otevřela svoji pobočku v Praze také bank Bank of China.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme