Další debata o zákonu o nájemném

Sdružení nájemníků odmítá diskutovat o výši nájemného. Poslance by prý při tvorbě zákona o nájemném měly zajímat výhradně náklady na bydlení. Vládní návrh zákona se stal v minulých dnech terčem kritiky nejen nájemníků, ale i majitelů domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle předsedy sdružení nájemníků Stanislava Křečka není možné říci, že nájemné nepokrývá opravy a nevytváří možnost zisku. Poslanecká sněmovna podle něj není ochotna přistoupit na rozumný vývoj nákladů na bydlení a její větší část je připravena náklady na bydlení zvýšit způsobem, který by výrazně snížil sociální úroveň lidí tak, aby důsledky tohoto snížení úrovně dopadly na vládu.

S tím ale nesouhlasí místopředseda sdružení majitelů domů Libor Dellin. Nájemníci prý obhajují neobhajitelné. Současné nájemné nehradí podle Dellina ani polovinu nákladového nebo neziskového nájemného. Srovnává to se situací, kdy by vodárny musely dodávat vodu regulovaným nájemníkům za polovinu její ceny.

Ten představoval maximálně desetiprocentní zvýšení nájemného a vzbudil vlnu kritiky mezi nájemníky a majiteli domů. Těm se nelíbí, že by museli povinně sdělovat výši nájemného ve svých domech. Předseda sdružení nájemníků Stanislav Křeček tvrdí, že poslancům jde hlavně o zdražení nájmů a udržení anarchie v oblasti nájemného.

Stávající situaci vyřeší podle Sdružení majitelů domů jen úprava vládního zákona, který by kopíroval návrh Ministerstva pro místní rozvoj. Pokud kabinet svůj návrh zákona o nájemném nezmění, šéf Sdružení majitelů domů Libor Dellin je přesvědčen, že narazí na silný odpor. Sdružení totiž podá stížnost k Ústavnímu soudu a lze předpokládat, že Ústavní soud zruší tento nový zákon, který je prolongací protiústavního způsobu regulace nájemného u nás.

Markéta Kaclová, František Lutonský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme