Na co teď mají nárok samoživitelé? Ptali jste se poradkyně ze Společnosti pro zdravé rodičovství

Rodiče, kteří kvůli uzavření škol a školek zůstali s dětmi doma, mají nárok na ošetřovné. To teď vzrostlo – a to i zpětně od začátku dubna – na 80 procent denního vyměřovacího základu zaměstnance. Kdo vlastně může dávku získat, co je pro to potřeba udělat a na jakou pomoc mají nárok třeba samoživitelé? Ptejte se v online poradně Radiožurnálu a irozhlas.cz. Odpovídala Jana Kavková, poradkyně Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství.

Tento článek je více než rok starý.

Finanční poradna Praha (Aktualizováno: 14:18 4. 5. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedostatek peněz (ilustrační foto)

Některým rodičům malých dětí, kteří po uzavření škol museli zůstat doma, stále nedorazilo na účet takzvané ošetřovné za březen. (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Další díly finanční poradny:
6. dubna 2020: Máme exekuce a dluhy, jak mám postupovat v době bez příjmů?
7. dubna 2020: Jak mohou drobní podnikatelé získat pomoc od státu?
8. dubna 2020: Jak si můžete přivydělat, pokud vaše firma přerušila výrobu?
9. dubna 2020: Na jakou pomoc mají nárok rodiče samoživitelé?
10. dubna 2020: Co potřebují senioři, kteří jsou nejohroženější skupinou?
14. dubna 2020: Nouzový stav zasáhl i studenty. Kde si můžou přivydělat?
15. dubna 2020: Jak zaplatit nájem v době nouzového stavu? Jak ho vybírat?
16. dubna 2020: Mají divadla či galerie nárok na pomoc v nouzovém stavu?
17.dubna 2020: Jak pomoci sociálně slabším lidem v hmotné nouzi?

Potravin v lednici jim ubývá a na účet stále nedorazilo ošetřovné ani za předchozí měsíc. Část rodičů, kteří museli kvůli zavření školských zařízení zůstat doma, si teď stěžují, že jim od státní správy sociálního zabezpečení stále nepřišlo ošetřovné za březen. Úřad má na vyřízení žádosti 30 dní.

Nájem není z čeho zaplatit a železné zásoby ze dna spíže už mizí. Dvaatřicetiletá laborantka Lucie poslední dny přemýšlí, čím nakrmí svého čtyřletého syna Matěje.
„Zásoby jsou minimální, z toho už čerpáme celý ten měsíc, to jídlo, a žádnou finanční rezervu samozřejmě nemám,“ řekla Lucie pro Radiožurnál.

Enormní nápor na úřady

Ošetřovné za březen Lucii zatím nedorazilo ani teď, na začátku května. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kristýny Křupkové je v takových případech většinou chyba na straně zaměstnavatele. „Podklady k ošetřovnému za měsíc březen jsou na OSSZ postupně doručovány teprve po začátku měsíce dubna, běžně až kolem poloviny měsíce,“ uvedla Křupková.

Stát pomůže s nájmem jen těm, kteří si vyjednají slevu. ‚Přispět musí každý,‘ říká Babiš

Číst článek

Jenže třeba Lucie byla důsledná a u zaměstnavatele si vše předem ověřila. „Řešila jsem to se zaměstnavatelem, tam je to prý všechno v pořádku,“ vysvětlila laborantka Lucie. Nápor na úřady je přitom v posledním měsíci enormní, dodala Kristýna Křupková z ministerstva práce. V březnu 2020 bylo zpracováno celkem 76 208 dávek ošetřovného, v dubnu 2020 bylo celkem zpracováno již 143 018 dávek ošetřovného.

Jednou z možností, jak se nespoléhat jen na ošetřovné, je chodit některé dny do práce. Takovou příležitost dal svým zaměstnancům třeba franšízant jednoho z řetězců rychlého občerstvení Ivo Jarkuliš. „Vyšel jsem tak vstříc matkám, které potřebovaly přivýdělek navíc a chtěly využít dny, kdy mají zajištěné hlídání,“ řekl Jarkuliš Radiožurnálu.

Zatímco ještě v březnu rodiče dostávali na ošetřovném 60 procent vyměřovacího základu, od začátku dubna díky změně zákona dosáhnou na 80 procent.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme