Další emise dluhopisů ke krytí rozpočtového deficitu dostává zelenou

Vydání státních dluhopisů ve výši 106,5 miliardy korun ke krytí letošního rozpočtového schodku odsouhlasili poslanci. Sněmovna vládě rovněž povolila, aby další dluhopisy - splatné letos a v příštím roce - mohly být splaceny nejdříve až za 10 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Úřad vlády ČR

Souhlas poslanců - byť těsnou většinou - ministr financí Bohuslav Sobotka považuje za správný krok. "To že Poslanecká sněmovna schválila tyto návrhy je dobrá zpráva pro veřejné rozpočty, protože nám to umožní zlevnit správu veřejného dluhu i snížit náklady na jeho obsluhu. Zejména tím, že můžeme převést krátkodobé dluhopisy v rozsahu zhruba do 40 miliard na středně a dlouhodobé dluhopisy v tomto období, které je velmi výhodné z hlediska emisních podmínek státních dluhopisů," poznamenal Sobotka.

Proti vydání nových dluhopisů ve sněmovně hlasovala opozice. Například Martin Kocourek z ODS rozhodně nesouhlasí se Sobotkovým tvrzením, že pro vydání nových dluhopisů jsou na současném bankovním trhu velmi dobré podmínky. "Ať se pan ministr Sobotka nezlobí, ale dělat dluhy, protože podmínky na trhu jsou výhodné - tak to je špatná politika".

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme